Jongere komt te makkelijk aan drank

zaltbommel • De naleving van de alcoholgrens in café's, dorpshuizen, cafetaria's en (sport)verenigingsgebouwen is in Zaltbommel 'verontrustend' laag.

Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente Zaltbommel heeft laten uitvoeren voor Bureau Objectief. Zij deden een zogenaamd 'mysterykids' onderzoek.

De gemeente wil het alcoholgebruik onder minderjarigen en de schadelijke gevolgen die hiermee samenhangen verminderen. Daarom komen er gesprekken met verstrekkers van alcohol en met andere partijen zoals GGD, Iriszorg en handhaving.

Het doel is een actieplan om te zorgen dat de leeftijdsgrens goed nageleefd wordt en er dus geen alcohol meer wordt verkocht aan minderjarigen.

Over twee jaar laat de gemeente hetzelfde onderzoek opnieuw uitvoeren om te meten of de afspraken effect hebben gehad.

"We voeren het gesprek nadrukkelijk niet met de opgeheven vinger, maar met de uitgestoken hand", zegt wethouder Adrie Bragt.

De gesprekken moeten leiden tot een actieplan waarin bijvoorbeeld trainingen worden opgenomen of hulpmiddelen voor personeel van alcoholverstrekkende organisaties. De gemeente overlegt de komende tijd met partners over een goede aanpak om tot een verbeterplan te komen.