• Luid gejuich en knallende serpentines tijdens de slotceremonie in 2015.
• Luid gejuich en knallende serpentines tijdens de slotceremonie in 2015. Foto: Gerald van Zanten

Deel opbrengst SamenLoop Bommelerwaard naar lokale projecten

Lokale initiatieven kunnen zich melden

bommelerwaard • De opbrengst van de komende SamenLoop voor Hoop Bommelerwaard verdwijnt niet op een grote financieringshoop bij KWF Kankerbestrijding. Voor het eerst gaat een deel van de opbrengst naar lokale projecten. "Met een extra bijdrage voor de winnaar van de Publieksprijs", verklapt Nancy de Goey, verantwoordelijk voor Communicatie tijdens het evenement op 6 en 7 juni.

Voorbeelden

KWF heeft vorig jaar ruimte gecreëerd om lokale initiatieven financieel extra te kunnen steunen. Zo ging een deel van de SamenLoop in Rosmalen afgelopen augustus onder meer naar Stichting BreiBoezem. "BreiBoezem maakt gratis gebreide borstprotheses die een vrouw na een borstamputatie kan afwisselen met de zware borstprothese. Zo'n gebreide prothese is licht in gewicht, wat vaak als prettiger wordt ervaren. Door de bijdrage kan BreiBoezem nu handgemaakte tasjes maken, waarmee zo'n prothese hygiënisch is op te bergen en te vervoeren", legt De Goey uit.

Maar er zijn nog veel meer projecten in Rosmalen ondersteund. Een expositie met verwerkingsbeelden, spelmaterialen, themabijeenkomsten. Veel van de initiatieven hebben als doel om kanker bespreekbaar te maken. Onder lotgenoten, maar net zo goed onder jongeren. "Er zijn nog veel meer voorbeelden vanuit andere SamenLopen. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een tuin bij een oncologisch centrum, een verwendag voor mensen die met kanker zijn geconfronteerd, een traplift of sta-op-stoel bij een inloophuis", somt Nancy de Goey op.

Publieksprijs

Eigenlijk is er heel veel mogelijk, weet De Goey. "Als je project maar aan één van de twee belangrijkste criteria voldoet. Namelijk dat het project bedoeld is om kanker te kunnen voorkomen of als het project ondersteuning biedt aan (ex-)patiënten en hun naasten. De mogelijkheden zijn talrijk. Let wel, er zijn natuurlijk ook redenen waarom projecten niet in aanmerking komen. Behandelingen worden niet vergoed, net als wetenschappelijk onderzoek, daar zijn andere trajecten voor. Zo mag een project ook nog niet gestart of afgerond zijn. Uiteraard moet een project niet in strijd zijn met de standpunten en waarden van het KWF, maar dat lijkt me logisch."

Een interne beoordelingscommissie van KWF Kankerbestrijding buigt zich over alle aanmeldingen. Er worden maximaal vier projecten gehonoreerd. De verwachting is dat eind april de winnaars bekend zijn.

"We hopen natuurlijk op heel veel inzendingen, dat zou fantastisch zijn. Niet ieder project ontvangt een bijdrage, maar het is natuurlijk geweldig dat we nu vier lokale projecten extra kunnen steunen. En de toegekende projecten komen in aanmerking voor een publieksprijs ter waarde van 500 euro. Hier gaat een hele campagne aan vooraf en de winnaar wordt tijdens de slotceremonie bekend gemaakt."

Aanmelden kan nog tot en met 28 februari. Kijk voor alle voorwaarden op de website onder het kopje 'Lokale projecten':


q samenloopvoorhoop.nl