• Lisette van Wijk start haar bedrijf 'Wijkhaeghe' vanuit haar woonplaats Well.
• Lisette van Wijk start haar bedrijf 'Wijkhaeghe' vanuit haar woonplaats Well. Foto: Lya Cattel

Particuliere thuiszorg in de Bommelerwaard

bommelerwaard • Sinds begin dit jaar kunnen inwoners van de Bommelerwaard gebruik maken van Particuliere Thuiszorg van Wijkhaeghe.

Het bedrijf is opgericht door Lisette van Wijk (35). Zij heeft verpleegkunde gestudeerd aan de Hogeschool in Rotterdam. Ze ging aan de slag als verpleegkundige en groeide snel door naar managementfuncties. In 2018 rondde ze met succes de Master of Business Administration af en kwam ze terecht in een commerciële functie bij een detacheringsbedrijf. Ze bracht onder andere zorgverleners in contact met zorgorganisaties en andersom. "Ik heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in de reguliere thuiszorg", vertelt Lisette, die sinds anderhalf jaar samen met haar man en twee kinderen in Well woont. "Door de intensieve routes die de thuiszorgmedewerkers elke dag moeten afleggen, is er vaak weinig tijd om de zorg te geven, die mensen écht nodig hebben. Bij particuliere thuiszorg kunnen cliënten wel precies krijgen wat zij aan zorg willen."

Financiering

Veel mensen denken dat particuliere thuiszorg onbetaalbaar is, maar dat hoeft volgens Lisette beslist niet zo te zijn. "Vaak lukt het om een groot deel van de kosten gefinancierd te krijgen", vertelt ze. "Als mensen een indicatie hebben voor zorg, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Vaak wordt een deel vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet. Sommige mensen komen in aanmerking voor een Persoonsgebonden Budget vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of de Wet Langdurige zorg. Daarmee kunnen ze zelf zorg inkopen en bijvoorbeeld gedeeltelijk de rekeningen van de particuliere thuiszorg betalen. Als laatste kunnen mensen de rekeningen helemaal zelf betalen." Lisette heeft haar vakkennis als verpleegkundige altijd goed bijgehouden, waardoor ze nog steeds BIG-geregistreerd is. Dat betekent dat ze zelf bevoegd is om indicaties te stellen. "Ik ga altijd bij de mensen op huisbezoek en inventariseer waar behoefte aan is", vertelt ze. "Dan zie ik meteen hoe mensen wonen en welke zorgverlener het beste bij iemand past. De klik met een zorgverlener is ontzettend belangrijk." Wijkhaeghe heeft inmiddels een flink netwerk van professionele zelfstandig werkende verpleegkundigen en andere zorgverleners, die ingeschakeld kunnen worden. "We vinden het belangrijk dat een cliënt vertrouwde gezichten over de vloer krijgt", benadrukt Lisette. "Afspraken moeten duidelijk zijn en altijd nagekomen worden. Het kan niet zo zijn dat iemand uren moet wachten totdat de zorgverlener eindelijk eens langs komt."

Samen om tafel

Iedereen die behoefte heeft aan zorg aan huis, kan contact opnemen met Lisette. Zij gaat met de cliënt of met de mantelzorgers om tafel om te bespreken waar behoefte aan is en hoe dat op de beste manier kan worden ingevuld. "Mensen worden steeds ouder en blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen", signaleert ook zij. "Als iemand bijvoorbeeld dementie krijgt, kan die persoon vaak best nog thuis wonen, maar moet er wel intensieve hulp komen. Ook voor mensen in hun laatste levensfase kan Wijkhaeghe veel betekenen. Of voor mantelzorgers, die overbelast zijn. Het gaat dus niet alleen om medische zorg, maar ook om het welzijn van mensen."

Lisette vindt het een enorme uitdaging om aan de slag te gaan in de Bommelerwaard. "Ik vind het ontzettend fijn om zelf als verpleegkundige aan de slag te zijn en zo feeling te houden met mijn cliënten", vertelt ze. "Maar ook de administratieve en organisatorische kant vind ik heel leuk. Met 'Wijkhaeghe' vallen die dingen allemaal samen. Op deze manier kan ik echt iets betekenen voor mensen."

Britta Alink

q wijkhaeghe.nl