• De Poorterij maakt deel uit van de Bossche Poort.
• De Poorterij maakt deel uit van de Bossche Poort. Archieffoto: Britta Alink

Alle scenario's open voor De Poorterij

zaltbommel • Voor wie is sociaal-cultureel centrum De Poorterij bedoeld, welke locatie is het meest geschikt, wat mag het kosten en wat zijn de risico's voor de gemeente? Op al die vragen moet dit jaar een antwoord komen.

Eén ding is duidelijk: De Poorterij blijft overeind als maatschappelijk, cultureel en commercieel zalencentrum. Die wens heeft de gemeenteraad in december duidelijk laten horen. Maar het moet anders geregeld worden, zo werd pijnlijk duidelijk door het faillissement van uitbater CMN-Groep. De partijen wilden dan ook niet meteen een beslissing nemen voor onbepaalde tijd, maar eerst een plan van aanpak zien.

De opzet voor dat plan is er nu. Daarin gaat veel aandacht uit naar de locatie. Renovatie van het bestaande complex is een optie. Daar is vrijwel zeker veel geld voor nodig, blijkt wel uit het feit dat ondernemer Piet Leyten zijn handen van het gebouw af trok.

Nieuwbouw op de huidige plek is een ander scenario. De gemeente Zaltbommel was al aan het nadenken over de invulling van de Bossche Poort, het gedeelte van de binnenstad grofweg tussen de begraafplaats aan de Boschstraat, Museum Stadskasteel, de voormalige Rabobank en De Poorterij. Er liggen twee ontwerpen, waartussen de gemeenteraad eigenlijk eind vorig jaar zou kiezen. Die keuze was al uitgesteld en laat nu mogelijk nog wat langer op zich wachten. "Zorgvuldigheid gaat voor", zegt wethouder Adrie Bragt. Hij heeft de verantwoordelijkheid voor het gebouw van De Poorterij en voor de Bossche Poort overgenomen van wethouder Willem Posthouwer. Het college heeft de verdeling van de portefeuilles tegen het licht gehouden nu Pieter van Maaren als kroonbenoemde burgemeester aan de slag is gegaan.

Bragt: "We zijn er nog over aan het nadenken hoe we De Poorterij en de Bossche Poort aan elkaar koppelen. Stel dat het theater verhuist, dan veranderen bijvoorbeeld ook de parkeerbehoeftes in dat deel van de stad." Over de huidige aanblik neemt Bragt zich geen blad voor de mond: "Dit is een open wond voor de historische binnenstad. Het strookt met de opvattingen over architectuur uit de jaren zeventig, maar ik denk dat er weinig mensen zijn die het nu nog mooi vinden." Als De Poorterij zou verhuizen, worden zowel nieuwbouw als een onderkomen in bestaand vastgoed overwogen.

De gemeenteraad wilde het plan van aanpak na de zomer op tafel hebben, maar dat gaat volgens het college niet lukken. Een besluit over de toekomst van De Poorterij staat nu gepland voor december dit jaar. "Die tijd hebben we nodig omdat we met de gebruikers van het gebouw gaan overleggen over het programma van eisen. Na de zomervakantie volgt een informatieavond waar inwoners hun reacties kunnen geven."


Janneke Boogaard