Supermarkt zondag open

zaltbommel • De supermarkten in de stad Zaltbommel gaan vanaf 16 februari elke zondagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur open.

Albert Heijn aan de Steenweg, de Aldi en Jumbo in winkelcentrum Portage hebben vorige week de openingstijden op hun websites al aangepast. Ook de nieuwe Lidl, volgende week woensdag 12 februari de deuren opent, zal elke zondagmiddag open zijn. De nieuwe Lidl supermarkt is tegen het pand van Albert Heijn en Gall & Gall aangebouwd.

Bevoorraden

Volgens de nieuwe winkeltijdenverordening van de gemeente mogen alleen supermarkten in de kern Zaltbommel op zondagmiddag hun deuren open. De supermarkten in bijvoorbeeld Gameren en Brakel mogen niet open. Verder is het op zondag niet toegestaan om winkels te bevoorraden. Zo wordt volgens de coalitie voorkomen dat er overlast ontstaat door vrachtverkeer en laden en lossen.

In april van dit jaar bleek dat de coalitiepartijen SGP, ChristenUnie, ZVV en VVD tijdens de coalitieonderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 afspraken hadden gemaakt over de zondagopenstelling. Die afspraken zijn echter niet in het coalitieakkoord terecht gekomen. Frits van der Schans van PvdA/GroenLinks liet tijdens de gemeenteraadsvergadering in april weten daar 'onaangenaam over verrast' te zijn. "Komen er nog meer van dit soort principiële apen uit de mouw van het college", vroeg hij zich af. SP-fractievoorzitter Martijn Stoutjesdijk noemde de nieuwe regeling een 'raar en principeloos voorstel.'

'Niet blij mee'

Coalitiepartijen SGP en ChristenUnie zouden het liefst zien dat alle winkels in de gemeente Zaltbommel dicht blijven op zondag. "We hebben nu een compromis, we zijn er niet blij mee, maar we kunnen er mee leven", aldus fractievoorzitter Kees Kesting van de ChristenUnie tijdens de gemeenteraad in april. Een poging van CD-gemeenteraadslid Nadine Koster om de regeling in 2021 te evalueren haalde het niet. Dat betekent dat de winkeltijdenverordening in ieder geval tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 blijft zoals hij nu is.

In de Bommelerwaard zijn meer supermarkten open op zondag. Onder andere de COOP in Rossum en de Jumbo in Hedel openen elke zondag om 10:00 uur.

Britta Alink