Veel nieuwbouw in Zaltbommel

zaltbommel • Er kwamen vorig jaar 237 nieuwbouwwoningen bij in de gemeente Zaltbommel. Hiermee steeg de woningvoorraad in de gemeente met 2,1%. Zaltbommel behoort hiermee tot de dertig gemeenten met de grootste groei aan nieuwbouwwoningen.

Dat laten cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zien.

In de kern Zaltbommel kwamen er 176 woningen bij, in Nederhemert 22, in Aalst 13, in Zuilichem 10, in Nieuwaal 9, in Poederoijen 5 en in Brakel 2.

Wethouder Gijs van Leeuwen: "Ik ben trots dat we dit met de woningbouwcorporaties en ontwikkelaars hebben weten te realiseren. We zijn goed in de race om het tekort aan woningen dat is ontstaan in de crisis in te lopen. Maar met dit prachtige resultaat kunnen we absoluut niet achterover leunen: de lijst met woningzoekenden is nog lang."

De gemeente hecht grote waarde aan een juiste mix van woningen. Dat wil zeggen een goede verdeling over de kernen en een goede verdeling van koop en (sociale) huurwoningen. Hieraan werkt ze samen met woningcorporaties Woonlinie en De Kernen. Het laatst gehouden woningbehoefteonderzoek helpt de gemeente de juiste verhoudingen te realiseren

Cijfers van het CBS laten zien dat tussen 2000 en 2015 de woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks nauwelijks groeide. Vanaf 2015 groeide het aantal nieuwbouwwoningen steeds harder. Dat is ook in Zaltbommel te zien.

De vraag naar woningen is te verklaren doordat het aantal inwoners in de gemeente Zaltbommel blijft groeien. Dat komt door geboortes maar ook doordat meer mensen van buiten zich in de gemeente Zaltbommel willen vestigen. De druk vanuit Den Bosch is ook voelbaar. Daarnaast worden de huishoudens over het algemeen kleiner.