• De dijken kunnen beschadigd raken door de diepe sporen.
• De dijken kunnen beschadigd raken door de diepe sporen. Foto: Waterschap Rivierenland

Motorcrossers vernielen rivierdijken

regio • De dijken in Betuwe en Bommelerwaard zijn in trek bij motorcrossers en buggyrijders. Maar de diepe sporen die ze trekken in de grasmat zijn niet best voor de dijken. Waterschap Rivierenland gaat bekeuringen uitdelen.

De dijken worden niet ontzien door motorcrossers en buggyrijders. Met name in de Betuwe en de Bommelerwaard speelt dit probleem volgens Waterschap Rivierenland. "Het is de grasmat die de dijk stevigheid geeft; als een beschermende huid die de onderliggende zand- en kleilagen beschermt. Beschadigingen in de grasmat kunnen bij hoogwater leiden tot uitspoeling en uiteindelijk bezwijken van een dijk", aldus het waterschap.

Vanwege het grote belang van een sterke dijk, staan er flinke sancties op het moedwillig beschadigen van een 'waterstaatswerk'. De komende periode gaan dijkbeheerders en handhavers van het waterschap intensief handhaven op crossers langs de rivierdijken.

Vorige week was het 25 jaar geleden dat het rivierwater extreem hoog tegen de dijken stond. In het rivierengebied was de dreiging zo groot dat mensen huis en haard moesten verlaten. "Hoogwater is niet te onderschatten", benadrukt het Waterschap. Met de hashtag #hohohoogwater' vertellen de waterschappen het verhaal van toen, nu en de toekomst in de Nederlandse delta.