Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Maasdriel neemt twee BOA's in dienst

Wiebel

Dat kan natuurlijk gebeuren. Je bouwt voor het eerst in de menselijke historie zo'n kolossale windmolen. In dit geval bij Deil. Natuurlijk heb je alles tot in den treure uitgerekend en doordacht. Het is me ook nogal niet wat. Een stel torens van zo'n honderdveertig meter hoog die bestand moeten zijn tegen windkracht veertien om maar eens wat te noemen. Uiteraard gebruik je je boerenverstand eerst. Maar dan toch ook wel de meest geavanceerde computerprogramma's. Er worden trekkrachten berekend, er wordt gekeken naar torsie, naar overdruk, naar turbulentie en naar alles waar ik geen weet van heb.

Dan ga je bouwen. Zenuwachtig. Het gaat goed. Er staan er al een paar. Het waait gelukkig niet veel. Dat is trouwens ook lastig bouwen met die hoge kranen.

Op een kwade dag komt er wel wat wind. Windkracht vier? Nou vooruit, vijf. En je merkt dat je molentje wiebelt. En dan leg je ten einde raad de bouw maar stil…. Mijn hemel!

Als troost meld ik dat ook bij de bouw van traditionele molens er van alles mis ging. Men bouwde in de pakweg dertiende eeuw proefondervindelijk. Gewoon beginnen, met boerenverstand. En dan donderde de boel weleens in elkaar. En dan bouwde ze het dapper weer op maar dan sterker. Net zo lang tot de molen overeind bleef. Eeuwenlang.

Johan Cahuzak


Maasdriel neemt twee boa's in dienst

maasdriel • Maasdriel neemt twee Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's) in dienst. Het tweetal is al een tijdje aan het werk in de gemeente, maar werd tot nu toe ingehuurd vanuit Stadstoezicht 's-Hertogenbosch. "We zijn daarmee begonnen in 2016", licht burgemeester Henny van Kooten toe. "De BOA's richten zich vooral op kleinere ergernissen. Als bijvoorbeeld een auto fout geparkeerd stond, dan kreeg de eigenaar een gele kaart. Pas als bleek dat de auto vaker fout geparkeerd stond, kreeg de eigenaar een bekeuring."
De BOA's houden ook toezicht op de huisvesting van arbeidsmigranten. Daarbij gaat er om of de verhuurder zich aan alle regels houdt bijvoorbeeld over het nachtregister, vergunningen en veiligheid van de huisvesting. Als er in Den Bosch extra activiteiten zijn, worden de BOA's daar ingezet en is er dus minder toezicht in Maasdriel. Onlangs heeft de gemeenteraad het budget voor toezicht en handhaving verhoogd en daardoor is het nu mogelijk de twee krachten zelf in dienst te nemen. De gemeente schaft ook een elektrische auto aan, waarmee de twee medewerkers zich kunnen verplaatsen.

Britta Alink