Kompas trekt aan de bel over subsidie

zaltbommel • Het werk van stichting Kompas dreigt in de knel te komen doordat er geen geld is voor een betaalde coördinator.

Kompas heeft als doel dat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen in de maatschappij, bijvoorbeeld door taallessen aan allochtonen en door hulp bij het zoeken naar werk. Honderd vrijwilligers vervullen deze taken. Dat lukt niet zonder een betaalde coördinator, benadrukt voorzitter Heleen van der Heide in een brief aan de gemeente Zaltbommel. "Alle organisaties die met zoveel vrijwilligers werken, hebben een aantal betaalde medewerkers." Van der Heide doelt daarmee onder andere op stichting Welzijn Bommelerwaard.

De coördinator - kosten: 60.000 euro - wordt tot juni dit jaar betaald door het Oranjefonds. Het fonds onderkent de noodzaak van een betaalde kracht, maar eist dat direct belanghebbenden de financiering na een aantal jaren overnemen. "In 2016, vier jaar geleden, zijn we al begonnen dit probleem onder uw aandacht te brengen", schrijft Van der Heide. Afgelopen jaar heeft de stichting gevraagd of Zaltbommel voor 2020 40.000 en Maasdriel 20.000 euro wil betalen. Maar eind december bleek uit de beslissing van de gemeente Zaltbommel op de subsidieaanvraag dat dit deel van de aanvraag niet is gehonoreerd.

SP-raadslid Martijn Stoutjesdijk stelde er vragen over tijdens de raadsvergadering van donderdag. Volgens hem is niet duidelijk waarom de gemeente de subsidie voor een betaalde kracht niet wil geven. "Er worden steeds verschillende redenen gegeven, terwijl het een alleszins redelijk verzoek is." Wethouder Adrie Bragt kon duidelijkheid verschaffen: een coördinator betalen past niet in het subsidiebeleid van de gemeente. De wethouder ziet de meerwaarde van Kompas en wil het beleid 'herpositioneren'. "Het is nu erg versnipperd. We hebben Welzijn Bommelerwaard, Elliz in Company en nog enkele organisaties die geld krijgen voor welzijnswerk." De wethouder beloofde te onderzoeken of voor dit jaar een 'noodverband' aangelegd kan worden voor Kompas.


Janneke Boogaard