• De omgeving van het monument krijgt een ander aanzicht.
• De omgeving van het monument krijgt een ander aanzicht. Foto: Janneke Boogaard

Namen slachtoffers bij monument

zaltbommel • Het plein met het oorlogsmonument bij de begraafplaats Bossche Poort krijgt een ander aanzicht. De namen van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden vermeld. Op 11 maart is de onthulling, gevolgd door een 'namenmonument in klank'.

Het stenen muurtje rond de zuil van het Joodse monument wordt vernieuwd. In de stenen worden de namen van de Joodse oorlogsslachtoffers uit Zaltbommel, Rossum en Herwijnen gebakken.

Deze vorm lijkt op het nationale Holocaust-monument in Amsterdam. De voorbereidingen voor de bouw daarvan zijn momenteel in gang. Bij dat monument in Amsterdam komen stenen met de namen van alle slachtoffers van de Holocaust in Nederland, dus ook die uit Zaltbommel. Van dit monument in Amsterdam kunnen mensen voor vijftig euro een steen adopteren, bijvoorbeeld als ze een slachtoffer persoonlijk hebben gekend. De stenen zijn gebakken in de steenfabriek van Rossum. De stenen voor het Zaltbommelse monument zijn van Wienerberger, dat het Nederlandse hoofdkantoor in Zaltbommel heeft.

De namen van de Joodse inwoners uit onze regio die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd, zijn tot nu toe verborgen in een koker in het monument bij de begraafplaats aan de Boschstraat. De namen zijn gebaseerd op het bestand van de synagoge. Ook Rossum en Herwijnen vielen onder de synagoge in Zaltbommel, vandaar dat er ook namen uit die plaatsen bij staan. Zowel de gemeente als het Mikwe, de stichting die het Joodse erfgoed in Zaltbommel levend houdt, wilden de namen graag zichtbaar maken.

Ook de namen van niet-Joodse oorlogsslachtoffers krijgen een plek. Zaltbommel is de enige kern in de gemeente waar dat tot nu toe nog niet het geval was. Ze worden verwerkt op een plaquette in het hek van de begraafplaats, rechts van het Joodse monument. Het gaat dan om iedereen die in Zaltbommel woonde en door de omstandigheden van de oorlog is omgekomen, aangevuld met enkele namen van mensen die er niet woonden maar wel begraven zijn.

Op 11 maart wordt het eindresultaat onthuld. Vervolgens is er een concert in de Rooms-katholieke kerk aan de Oliestraat, waar het noemen van de namen ook een centrale rol speelt. Het jeugdkoor van Koorschool Senta en het Projectkoor Rivierenland zingen werken die te maken hebben met het thema, zoals 'Schindlers List' en enkele Joodse liederen. Tussen het zingen door worden er steeds een aantal namen uitgesproken. Zo komen alle namen aan bod die daarvoor onthuld zijn bij de begraafplaats. Deze namen worden ook genoemd bij de onthulling op het plein.

Jeugdkoor Senta bestaat uit twintig zangers en zangeressen tussen de twaalf en twintig jaar, afkomstig uit de Bommelerwaard en omstreken. Projectkoor Rivierenland wordt gevormd door 25-35 geschoolde amateurs uit dezelfde regio. Aan het concert werkt Marta Lopez-Vega mee op viool en Carl van Kuyck op piano. De artistieke leiding is in handen van Sylvia van der Vinne.

Het tijdstip van de onthulling is 18:00 uur, het concert in de kerk begint om 20:00 uur.


Janneke Boogaard