Jeugdboek over evacuatie 1995

zaltbommel • Houden de dijken het, is echt iedereen weg en wanneer is het veilig genoeg om terug te keren? Het zijn onderwerpen die aan de orde komen in het jeugdboek 'Het Water Stijgt!' dat oud-Bommelaar Jeroen van Hattum heeft geschreven aan de hand van de evacuatie voor het hoge water die 25 jaar geleden plaatsvond.

Het verhaal draait om twee jongens die in Zaltbommel wonen en begin 1995 door omstandigheden achterblijven in Bommel, terwijl iedereen moet vertrekken voor het extreme hoge water in de rivieren. De jongens maken daardoor ter plekke mee wat er allemaal gebeurt in de geëvacueerde Bommelerwaard. Het boek beschrijft eveneens de spannende dagen in aanloop naar de evacuatie. Het verhaal begint op woensdag 25 januari 1995 toen duidelijk werd dat het water in de rivieren extreem hoog zou worden. Het eindigt op zondag 5 februari 1995, de dag dat het gevaar geweken was en iedereen terug naar huis mocht.
Van Hattum (1972) schreef het boek op basis van diverse gebeurtenissen die zich in 1995 voordeden en op basis van eigen ervaringen in die tijd. Hij was 25 jaar geleden als journalist actief in de Bommelerwaard bij nieuwsblad De Toren en Transmedia, de toenmalige lokale omroep van Zaltbommel. "Het waren destijds dagen waarin eigenlijk niemand de natuurlijke omstandigheden meer in de hand had, waardoor het alledaagse opeens niet meer veilig was, maar werd bedreigd door het water." Het idee om een jeugdboek over Bommel te maken speelde al langer in zijn gedachten. Het boek is uitgegeven door Foxy Design uit Zaltbommel. 'Het Water Stijgt!' is verkrijgbaar bij de boekhandels in Zaltbommel en via www.bol.com.


Terugblik bij Omroep Gelderland

regio • Ook Omroep Gelderland blikt deze hele week terug op het hoogwater en de evacuatie van 1995. Alle persoonlijke verhalen zijn te volgen via de Facebookpagina en Radio Gelderland. Daarnaast worden ingezonden beeldfragmenten uitgezonden op TV Gelderland, aansluitend op het GLD Nieuws (17.20 uur). Ook is de documentaire 'Het kwam met het water' terug te kijken.