Afbeelding
Foto: 123RF.com

Ook Europese vlag in raadszaal

zaltbommel • Behalve de Nederlandse driekleur komt ook de Europese vlag in de raadszaal van het stadhuis in Zaltbommel te hangen. D66 kwam donderdag met een motie om dit voor elkaar te krijgen. "De Europese vlag is een symbool van samenhorigheid en culturele diversiteit", vindt Elke Meyers van D66. Ze speelde met de motie in op een soortgelijk initiatief van de SGP in november om de Nederlandse vlag een plek te geven in de zaal waar de gemeenteraad vergadert.
De SGP stemde tegen de motie voor de Europese vlag. Ook de VVD heeft er geen behoefte aan. ZVV en CDA ondertekenden mede het plan. Ook PvdA/GroenLinks, Fractie Melse, SP en ChristenUnie gingen akkoord.


Zwembad nog niet uit stikstofimpasse

zaltbommel • De gemeenten in Regio Rivierenland hebben afspraken gemaakt waarmee aanvragen voor particuliere bouwprojecten en woningbouw gehonoreerd kunnen worden, ondanks de discussie over stikstof die nog loopt.
In het regionale toetsingskader wordt een heel lage drempelwaarde opgenomen voor stikstofdepositie. Daarmee wordt de impasse omzeild die is ontstaan nadat de landelijke stikstofregels ongeldig werden verklaard. Sindsdien mogen er geen vergunningen worden gegeven voor bouwactiviteiten die mogelijk een effect hebben op stikstofneerslag in natuurgebieden met het label Natura2000. Zaltbommel past het kader toe sinds 14 januari. De verwachting is dat daarmee vrijwel alle particuliere bouwprojecten en woningbouw vergund kunnen worden.
Dat geldt niet voor het zwembad dat in Zaltbommel gebouwd gaat worden. Dat is te groot en geen particulier project. Daarom kan het ruimere toetsingskader hier niet op toegepast worden, maar loopt een zogenoemde Aerius-berekening. Dat is een rekenmethode van de overheid waarmee precies kan worden berekend of een project leidt tot stikstofdepositie in Natura2000-gebieden.


Chiyembekezo!

brakel • Van 2 tot en met 9 februari vindt in de hervormde gemeente van Brakel de jaarlijkse zendingsactie week plaats. Dit keer wordt aandacht besteed aan een specifiek project in Mozambique: Chiyembekezo! Dat woord betekent hoop en is de naam van de organisatie in Mozambique die hoop brengt aan mensen die door ziekte, armoede of andere zaken weinig uitzicht meer hebben. Vanuit de protestantse kerk in Mozambique is het bezoekwerk aan zieken ontstaan door vrijwilligers van Chiyembekezo. Ze lezen voor hen een gedeelte uit de Bijbel en bidden voor hen. Ook geven ze als dat nodig is wat geld voor de medicijnen of vervoer. Deze financiële bijdrage is maar heel klein (nog geen euro), maar is toch heel waardevol. Ook geven ze life skills lessen aan jongeren in kerken en op scholen.
In Brakel staan een week lang allerlei activiteiten in het teken van dit zendingsproject. Zondag 2 februari is er om 18:30 uur een praisedienst in de kerk. Dinsdag 4 februari om 20:00 uur wordt een gebedskring gehouden in De Terp. Woensdag 5 februari om 14:30 uur is er een contactmiddag en vrijdag 7 februari wordt er om 14:00 uur verzameld om te gaan bowlen. Vervolgens is er om 17:30 uur een stamppotbuffet in De Terp. Zaterdag van 10:30-15:00 uur vindt een actiedag plaats. Zondag 9 februari om 9:30 uur wordt de week afgesloten met een themadienst.

q www.hervormdbrakel.nl.