• De raad discussieerde donderdag over de luierinzameling.
• De raad discussieerde donderdag over de luierinzameling. Archieffoto: Britta Alink

Voorlopig geen aparte containers voor pampers en incontinentiemateriaal

Luiers leiden tot felle politieke discussie

zaltbommel • Er komen voorlopig geen aparte inzamelcontainers voor luiers en incontinentiemateriaal. De financiële vergoeding blijft wel. Dat is de concrete uitkomst. De meeste discussie ging echter over de politieke kant van de zaak.

De oppositie en coalitie stonden lijnrecht tegenover elkaar toen dit onderwerp besproken werd. Oppositiepartijen D66, CDA, SP en PvdA/GroenLinks ergerden zich aan de opstelling van de coalitie, die in hun ogen een rare kronkel heeft gemaakt. Eerst waren ze vóór gescheiden en gratis inzameling van babypampers en incontinentiemateriaal, maar twee weken geleden bleken ze opeens tegen. Dat standpunt namen ze ook donderdag bij de besluitvorming in.

Te duur

Volgens de coalitiepartijen SGP, VVD, ChristenUnie en ZVV heeft dat te maken met voortschrijdend inzicht. "We vinden de kosten van apart inzamelen te hoog, gezien het feit dat het incontinentiemateriaal en de luiers nu nog gewoon bij het restafval terechtkomen en niet gerecycled worden", lichtte Bart Schreuders van ZVV toe. De partij diende een wijzigingsvoorstel in, dat door de rest van de coalitie ondertekend werd.

Daarmee wordt de tijdelijke regeling voortgezet. Die houdt in dat mensen die incontinentiemateriaal gebruiken, 104 euro per jaar terug kunnen krijgen voor de extra keren dat zij de restafvalcontainer moeten openen. Dat blijft zo tot eind dit jaar, tenzij eerder een duurzame manier van verwerking zich aandient.

Geen oplossing voor babyluiers

De oppositie baalde enorm, om inhoudelijke én politieke redenen. Inhoudelijk omdat er nu geen oplossing is voor babyluiers; daarvoor is de compensatie niet bedoeld. "We beloven al jaren aan jonge ouders dat we met een oplossing komen, en dat doen we nu niet", zei Elke Meyers-Smulders (D66).

En voor incontinentiemateriaal vindt de oppositie het het ook maar een halve oplossing, want tot nu toe blijken slechts 86 mensen de hobbel genomen te hebben om geld terug te vragen, terwijl er zo'n 450 inwoners zijn die ervoor in aanmerking zouden komen. Martijn Stoutjesdijk (SP) is het een doorn in het oog dat een aanvraag steeds opnieuw gestaafd moet worden. "Incontinentie is over het algemeen een blijvend probleem."

Een groot deel van de discussie ging over de politieke kant van het verhaal. "In november was iedereen behalve ZVV nog voor aparte containers waar mensen gratis luiers in konden doen", stelde Stoutjesdijk. Hein de Kort (CDA) verweet wethouder Willem Posthouwer (VVD) dat hij het collegevoorstel niet verdedigde. Posthouwer zei er alleen over dat het aan de raad was om de voor- en nadelen af te wegen. De financiële regeling is volgens hem laagdrempelig genoeg.

Spel

Jaco Melse (Fractie Melse) analyseerde: "Dit onderwerp is een spel geworden tussen oppositie en coalitie. De wethouder moest door het stof omdat hij niet eerder met een voorstel kwam voor de luierinzameling. De coalitie wil de oppositie daarvoor niet 'belonen' en verandert nu dus het voorstel." Melse verwees naar de discussie in december over theater De Poorterij. Ook daar kwam de coalitie met een belangrijke wijziging op het collegevoorstel, en ook daar ging portefeuillehouder Posthouwer zonder morren akkoord.


Janneke Boogaard