Rechtszaak over arbeidsmigranten Zuilichem

zuilichem • Eigenaar Aart van Veen van de Heeren van Suylighem wil nog steeds arbeidsmigranten huisvesten in het voormalige partycentrum. Als de gemeente niet afwijkt van de bestemming of de oude bestemming teruggeeft, dient hij een schadeclaim in.

Dat schrijft de adviseur van Van Veen in een brief aan wethouder Gijs van Leeuwen. Op 31 januari is de zitting bij de rechtbank waarin de eigenaar de rechter vraagt om het pand weer de bestemming 'logies' te geven. De gemeenteraad heeft die bestemming er begin vorig jaar af gehaald om te voorkomen dat er twee- tot vierhonderd arbeidsmigranten op deze plek gehuisvest zouden worden. Dat plan had al voor veel onrust gezorgd in Zuilichem. De gemeente wilde eerst duidelijke regels opstellen waar de huisvesting aan moet voldoen.

Die regels zijn er inmiddels, maar Van Veen kan daar niet mee uit de voeten, zo blijkt uit de brief. Hij mag er maximaal 150 mensen huisvesten, maar alleen in losse, lage chalets voor maximaal vier personen. "Naar onze mening wordt er door deze eis onnodig beslag gelegd op de ruimte en kan er geen gebruik worden gemaakt van al bestaande bouwrechten." Die bouwrechten gelden namelijk niet voor huisvesting van arbeidsmigranten. Ook baalt de initiatiefnemer dat de chalets maximaal tien jaar mogen blijven staan en dat er een procedure van 26 weken nodig is voor de vergunningen.

Van Veen vraagt daarom aan wethouder Van Leeuwen of hij de gemeenteraad wil vragen in dit geval af te wijken van de huisvestingsregels voor arbeidsmigranten óf het voormalige partycentrum opnieuw de bestemming 'logies' te geven. Bij de tweede optie mogen er nog niet zomaar arbeidsmigranten in gehuisvest worden, maar kan het college daar wel apart toestemming voor geven. Zo zou een rechtszaak en eventuele planschadeclaim kunnen worden afgewend.

Wethouder Van Leeuwen was dinsdagochtend niet bereikbaar voor een reactie. Het is niet waarschijnlijk dat de bestemmingsplanwijziging wordt teruggedraaid.


Janneke Boogaard