Van Maaren

Dat hij Maasdriel niet kan duiden, verbaast me niks. Dat kunnen Drielenaren zelf immers ook niet. En dat hij zo open doet over zijn eerste honderd dagen in Zaltbommel is te prijzen. Maar dat de burgemeester van Zaltbommel meer mensen naar de Bommelerwaard, lees Slot Loevestein, wil trekken, beangstigt me.

Ik kom weleens bij vrienden aan de Kinderdijk. Daar hebben ze ook ooit het onzalige idee gehad meer toeristen die kant op te lokken. Behalve de hotemetoten die nooit ergens last van hebben omdat ze niet werkelijk betrokken zijn, is de rest van die gemeenschap van de koude kermis thuisgekomen.

Een tsunami aan bussen, auto's, fietsen, fototoestellen, schoudertassen en Michelingidsen. Je ziet door de toeristen de molens niet meer. Mensen die in of bij dat gebied wonen kunnen geen Aziaat meer zien. Je krijgt ze gillend gek als je ze in het Spaans aanspreekt. Laatst liep ik in het centrum van Amsterdam. Over de hoofden. En dat geldt ook voor Giethoorn. Er is daar geen water meer, er liggen alleen maar boten.

Er zal vast nog wel rek in Loevestein zitten. En rolkoffers brengen geld in het laatje: onderhoud van zo'n optrekje kost veel. Maar laten we toch in vredesnaam voorzichtig zijn met dat prachtige hoekje van ons woongebied. Ik zie veel mitsen en Maaren, Pieter.

Johan Cahuzak


Veerle wint voorleeswedstrijd

zaltbommel/rossum • Na een spannende middag in de Zaltbommelse Poorterij ging brugklasser Veerle Nieuwdorp uit Rossum aan de haal met de hoogste eer. Ze kreeg tijdens de voorleeswedstrijd van het Cambium College de beste beoordeling van de jury, onder leiding van schrijfster Margje Woodrow. Bijna driehonderd brugklassers vulden een sfeervolle theaterzaal van de Zaltbommelse Poorterij. Ze hadden creatieve spandoeken gemaakt om hun klasgenoot aan te moedigen en een steuntje in de rug te geven. Veerle Nieuwdorp gaat binnenkort voorlezen tijdens de regionale eindstrijd.