• Roeland Reesinck met dochter Anna.
• Roeland Reesinck met dochter Anna. Foto: Riverso Photography

Meedoen aan zonnepanelenproject

hurwenen/rossum • Roeland Reesinck uit Hurwenen is een van de initiatiefnemers van het zonnedakproject bij basisschool De Bogerd in Rossum.

Iedereen kan zich aansluiten bij het project. Roeland woont sinds 2016 in een rijksmonument in Hurwenen. Daar mogen ze geen zonnepanelen op plaatsen, ook niet in de tuin en ook niet op de schuur. "Toen ik voor de honderdste keer kwam aanfietsen bij basisschool De Bogerd viel het me opeens op hoe groot het dak is en hoe gunstig het ligt ten opzichte van de zon. En zo is het idee geboren." Vervolgens las hij een artikel in de krant over de gebiedscoöperatie Bommelerwaar, die al succesvol een zonnedak had ontwikkeld in Gameren. Hij bedacht zich dat hij niet opnieuw het wiel hoefde uit te vinden en benaderde dorpsgenoot en bestuurslid Ellen Holleman. De school zag de meerwaarde en zo is het balletje gaan rollen.

Roeland wil honderd Bommelerwaarders overtuigen om aan het project mee te doen. "Doe mee!". zegt hij. "Het klinkt raar, maar in feite betaalt de fiscus de zonnepanelen via de teruggave van de Energiebelasting. Deelnemers hoeven dus geen eigen geld in te brengen en worden via de coöperatie tóch eigenaar van de panelen. Je hoeft echt alleen maar lid te worden en stroom af te gaan nemen. De coöperatie, uitsluitend bemensd door vrijwilligers, maakt een kleine winst zodat er weer nieuwe projecten kunnen volgen. Dat lekt dus niet weg naar commerciële partijen, maar blijft van ons in de Bommelerwaard. Meedoen aan de energietransitie was dus nog nooit zó makkelijk. Adders onder het gras? Ook dat klinkt misschien raar, maar die zijn er niet. Ik heb er zelf een half jaar over nagedacht, maar ben ervan overtuigd dat we hier met z'n allen beter van worden. Ik stap er in volle overtuiging in en nodig iedereen uit om mee te doen. Overigens zijn mensen met spaargeld ook welkom: we zoeken nog financiers en halen die ook het liefst uit eigen kring. Ten slotte leer je als deelnemer je kinderen dat meedoen aan de energietransitie vanzelfsprekend, makkelijk, leuk en leerzaam kan zijn."

Het belang van duurzaamheid kan niet worden overschat, vindt Roeland. "Al tweehonderdduizend jaar drukken we als mens onze stempel op onze planeet, maar de laatste honderd jaar doen we dat op een versnellend vernietigende wijze en dat moet stoppen – en snel ook."

Energiecoöperatie Bommelerwaar houdt op woensdag 22 januari vanaf 20:00 uur een informatie op basisschool De Bogerd in Rossum.

q www.bommelerwaar.nl