donderdag 16 januari

Wandelen en koffie bij JOOP
9:30, Gameren, JOOP. Wandelen onder begeleiding. Van 10:00 tot 11:30 koffie met iets lekkers. Koffie/thee: 1 euro, iets lekkers: 1 euro. Met vandaag een expositie van schilderijen en pentekeningen. Ook zijn oudheden te zien, die gevonden zijn in en om Gameren, zelfs uit de middeleeuwen.

Lezing over de jonge Rembrandt
10:30, Neerijnen, Stroomhuis. Kunsthistorica Thea Willemsen verzorgt een lezing over de jonge Rembrandt in het Stroomhuis in Neerijnen. De lezing sluit aan bij de tentoonstelling die tot 9 februari te zien is in De Lakenhal in Leiden, Rembrandts geboortestad. Na de lezing is er een lunch. Er wordt erwten- of champignonsoep geserveerd voor 7,50 euro. Deelname aan de lezing kost 12,50 euro. Voor beide is reserveren nodig. www.stroomhuisneerijnen.nl

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom.Thema: 'Verlies bij het leven'. Als jij of je partner lijdt aan een vorm van dementie, zul je meer en meer afscheid moeten nemen van veel wat eens vanzelfsprekend was. Vaak ervaar je emoties, die het gevolg zijn van verliezen die optreden. Verdriet om veranderingen in de relatie en onzekerheid over wat komen gaat. Geestelijk verzorger Cathrien Meuwissen bij Laverhof bespreekt deze onderwerpen. Toegang gratis. Meer informatie bij mantelzorgconsulent Mariëlla van Heck-van Steenis: 0418-634231.

zaterdag 18 januari

Schuurverkoop
13:00-17:00, Well, 'De Jakobsbron' (Slijkwellsestraat 20). Tegen heel goedkope prijzen verkrijgbaar: meubels, tuingereedschap, tuinmeubels, picknicktafels, glijbaan, antiek, vintage.

Vogelvoer knutselen
14:00-16:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Vogelvoer maken en zo goed voorbereid zijn op de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming eind januari. Voor kinderen en hun (groot)ouders. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Vooraf aanmelden bij IVN West-Betuwe via: gwg@ivnwestbetuwe.nl www.ivn.nl

The Beggar's Ensemble
20:15, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Seizoen Oude Muziek. Intiem concert met Engelse Kamermuziek. Het Franse 'Beggar's Ensemble' neemt het publiek mee naar het achttiende-eeuwse Londen, waar componisten als Corelli, Jones en Corbett en muzikale agenda bepaalden. Het ensemble bestaat pas sinds 2016 en heeft in korte tijd belangrijke prijzen gewonnen. De violist, Augustin Lusson, wordt gezien als een van de meest veelbelovende jonge barokviolisten van dit moment.

zondag 19 januari

Wereldmuziek
14:00-16:00, Zaltbommel, brede school De Waluwe. Feestelijke muzikale bijeenkomst voor alle inwoners in de regio, vluchtelingen, migrantengroepen, families, vrienden en bekenden. Kom luisteren, iets laten horen, zien of presenteren. Toegang gratis. www.kompasbommelerwaard.nl

Nieuwjaarsconcert Semper Crescendo
14:00-16:00, Kerkdriel, De Kreek. 'Vurig' Nieuwjaarsconcert in Spaanse sferen door Koninklijke Harmonie Semper Crescendo. Met nummers als Samba Cliente, Danza Kaduro, Consuelo Ciscar en Latin Treausure swingend het nieuwe jaar in. Toegang gratis.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
14:30-16:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Lezing over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. Van Muiden tot aan de Biesbosch, 3 tot 5 km breed. 45 Forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. Toegang gratis.

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. De in Rusland geboren pianiste Aliya Iskhakova (1991) geeft concert. Ze wordt beschouwd als een briljante pianiste met een omvangrijk repertoire. Ze nam deel aan vele concoursen en won verschillende prijzen. Tijdens het concert vindt ook een interview met haar plaats. Entree: 15 euro incl. programmaboekje en drankje in de pauze. Reserveren kan via de website: www.stroomhuisneerijnen.nl

Dutch String Collective
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Bijzondere voorstelling 'Schubert' door het Dutch String Collective. Muziek en verhaal voeren je mee in het leven van Franz Schubert. Doet niet alleen recht aan een aantal hoogepunten uit zijn kamermuziek, maar schetst ook een aangrijpend beeld van zijn korte leven en zijn fascinerende persoonlijkheid. Met Marieke de Bruijn en Jan Erik van Regteren Altena op viool, Mark Mulder op altviool, Jos Teeken en Antonis Pratsinakis op cello en Jonathan Waleson op piano. Entree: 20 euro (tot 18 jaar gratis). Reserveren: engelenbak@gmail.com www.engelenbakzaltbommel.nl

maandag 20 januari

Lezing Costa Rica
19:30, Zaltbommel, De Grote Aak. Ton van Balken reisde twee jaar geleden samen met zijn zoon naar het prachtige Midden-Amerikaanse land Costa Rica. In de vele natuurgebieden zagen ze heel veel moois: prachtige vogels, vlinders, libellen, hagedissen en kleurrijke pijlgifkikkertjes. Ze hebben veel dieren van dichtbij kunnen fotograferen en willen met deze lezing anderen laten mee genieten van de bijzondere fauna van Costa Rica. Toegang gratis.

Knutselen bij JOOP
19:30-22:00, Gameren, JOOP. Deelname is gratis incl. materiaal. Koffie en thee 1 euro.

dinsdag 21 januari

Klussen en kletsen
19:00, Gameren, JOOP. Klussen en kletsen. Ook boeken ruilen.

Leven met een beenprothese
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt Haaftenaar Jan Kiep een presentatie over 'Leven met een beenprothese'. Leden gratis toegang, niet-leden 5 euro. Meer informatie: www.studiekringhaaften.nl.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Parasite' van Bong Joon-ho. Mix van scherpe sociale satire, gitzwarte komedie en duistere thriller. Met een zorgvuldig gebalanceerd verhaal, adembenemende beelden voor rijkdom en symboliek, en gesteund door een fantastische cast, houdt de Zuid-Koreaanse schrijver-regisseur Bong Joon Ho je geboeid tot aan het bittere, indringende einde.

woensdag 22 januari

Wandeling wintersferen
14:00-16:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Wandeling in winterse sferen, met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Reserveren is noodzakelijk en kan via: www.glk.nl/activiteiten

Rolstoeldansen
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Rollator- en rolstoeldansen.

Repair Café
14:00-16:30, Zaltbommel, Pand 9. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes en computers.

Infoavond Bommelerwaar Stroom
20:00-21:30, Rossum, OBS De Bogerd. Informatie over Coöperatie Bommelerwaar. Collectieve zonnedaken, waarvan inwoners uit de Bommelerwaard stroom kunnen afnemen, Instappen zónder vooraf een fors bedrag in te leggen. www.bommelerwaar.nl

donderdag 23 januari

Wandelen en koffie bij JOOP
9:30, Gameren, JOOP. Wandelen onder begeleiding. Van 10:00 tot 11:30 koffie met iets lekkers. Koffie/thee: 1 euro, iets lekkers: 1 euro.

Lezing Theo Leerintveld
14:00, Hedel, 't Spit. Theo Leerintveld van 'Grensloos Genieten' geeft de lezing 'Een reis om de wereld in 80 minuten'. Georganiseerd door Stichting Senioren Hedel. Entree: 2 euro.

Holocaust-herdenking
18:45-20:15, Zaltbommel, stadhuis aan de Markt. Het tijdelijke monument Levenslicht van Daan Roosegaarde is te zien ter herinnering aan de Joodse inwoners die in Zaltbommel hebben gewoond en in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.

vrijdag 24 januari

Holocaust-herdenking
19:00-20:30, Rossum, Maasdijk 70. Het tijdelijke monument Levenslicht van Daan Roosegaarde is te zien bij de familie Sijsma. Vrijwilligers van het Mikwe vertellen over de Stolpersteine in Rossum. De stenen staan voor Joodse inwoners die in het dorp hebben gewoond en in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Deelname is gratis; aanmelden niet nodig.

zaterdag 25 januari

Gelredag op Ammersoyen
10:00-12:00, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Wekelijkse Gelredag van Omroep Gelderland dit keer op Kasteel Ammersoyen. Rondleidingen en lezingen met hertog Willem van Gelre (1364-1402) in de hoofdrol. Toegang gratis.

Reiki Cursus
10:00, Kerkwijk, Praktijk Sirius. Start van tweedaagse cursus Reiki 1 volgens de oorspronkelijke methode van Mikao Usui. De cursus wordt afgesloten met een officieel certificaat volgens de normen van Usui System of Natural Healing. Aanmelden en informatie: https://reikipraktijksirius.nl

Hurnse Snertwandeling
10:00, Rossum, OBS De Bogerd. Wandeling door Rossum langs historische panden, o.l.v. Henk Wijgerse. 1,5 tot 2 uur. Daarna erwtensoep eten in het Hurns Kerkje. Deelname kost 1 euro, snert 5 euro. Aanmelden: hurnskerkje@hotmail.com

High tea met nieuwkomers
14:00-16:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. De protestantse gemeente Zaltbommel organiseert op zaterdag 25 januari een high tea voor nieuwkomers, om kennis te maken met mensen die al langer in Zaltbommel en omstreken wonen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, een vrijwillige bijdrage is welkom. Informatie: Jessica van Leeuwen (06-29030858 of janjes@upcmail.nl).

100 jaar OBK Well
18:30, Well, dorpshuis Ons Huis. Muziekvereniging OBK Well trapt het jubileumjaar af met een bijzonder Nieuwjaarsconcert. Het publiek bepaalt deze avond grotendeels het programma. Men kan kiezen uit o.a. ABBA, The Phantom of the Opera, muziek uit de Suikerfabriek of een leuke Polka. Enkel blokfluitleerlingen laten ook van zich horen. Verder worden jubilarissen in het zonnetje gezet. Burgemeester Henny van Kooten is erbij. En er is een verloting met hoofdprijs 250 euro. Toegang gratis.

Winteravond in Ammersoyen
19:00-22:00, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Winteravondopenstelling. Met rondleidingen om 19:00, 20:00, 21:00 en 21:30 uur. Kijk voor arrangementen op: www.ammersoyen.glk.nl

Toneel in Nederhemert
20:00, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Ook op zaterdag 1 februari. Toneelvereniging 'Uit Vriendschap' speelt het stuk 'Familie Postma aan de Costa'. Toegang: 6 euro voor niet-leden, 4 euro voor leden en 2 euro voor kinderen tot 13 jaar. Voor informatie over de kaartverkoop: Rino Verwijs: 06-11008119.

Toneelstuk
20:00, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Op uitnodiging van oranjevereniging Oranje Trouw Nederhemert brengt toneelvereniging Uit Vriendschap weer een leuke uitvoering op de planken: 'Familie Postma aan de Costa'. Ook op 1 februari. Voor inlichtingen kaartverkoop: Rino Verwijs (06-11008119).

zondag 26 januari

Expositie Hoog Water
14:00, Heerewaarden, Bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Opening expositie '25 Jaar geleden Hoog Water'. Herinneringen aan de woelige dagen rond de hoge waterstand van de rivieren en de evacuatie in 1995. Te zien t/m 9 februari op dinsdag en woensdag van 11:00 tot 15:00 uur, vrijdag van 9:30 tot 12:00 uur en zondag van 14:00 tot 17:00 uur. Met foto's van de Heerewaardense fotograaf Harry Pelgrim. www.bcdegroterivieren.nl

maandag 27 januari

Knutselen bij JOOP
19:30-22:00, Gameren, JOOP. Deelname is gratis incl. materiaal. Koffie en thee 1 euro.

Herdenkingsconcert
20:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel (Gasthuisstraat). Het tijdelijke monument Levenslicht van Daan Roosegaarde is te zien bij de kapel. Het Zaltbommels Kamerkoor o.l.v. Irene Maessen zingt werken die te maken hebben met de oorlog en bevrijding. Liselotte de Nooijer speelt op de harp. Martijn Stoutjesdijk vertelt over de deportatie van de Joodse gemeenschap van Zaltbommel. Aart Vos van stichting Mikwe vertelt over Bernard en Jet van Gich-Mok. Voor deze Joodse inwoners liggen Stolpersteine in de Gasthuisstraat, vlak bij de kapel. De toegang is gratis.

Kijk voor meer activiteiten in de Bommelerwaard op de agenda van www.hetkontakt.nl