'Focus op lokale verhalen'

bommelerwaard • De oproep van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel voor activiteiten om '75 jaar vrijheid' te vieren, heeft nog meer reacties opgeleverd dan de gemeenten al hadden verwacht. Mede dankzij subsidies - de helft uit de pot van de gemeenten en de andere helft uit die van de provincie - zijn veel projecten opgestart. In Zaltbommel kan er overigens nog tot 1 februari subsidie worden aangevraagd; in Maasdriel niet meer. "We zijn blij met de grote respons, want we vinden het heel belangrijk dat iedereen zich bewust is van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog", zegt wethouder Adrie Bragt (Zaltbommel). "Niet alleen was ons land bezet, er zijn systematisch groepen mensen uitgeroeid." De gemeenten hebben er vertrouwen in dat ook jongeren interesse hebben in het onderwerp. Wethouder Anita Sørensen (Maasdriel): "Zeker als je focust op het lokale verhaal, gaat het ook voor hen leven. Persoonlijke ervaringen of verhalen over wat er is gebeurd op plekken waar zij misschien wel dagelijks langskomen, maken indruk."
De eerste activiteiten zijn al gestart. Het museum in Kerkdriel heeft een ruimte ingericht met informatie over '40-'45 in het dorp. Ook zijn verhalen uit Rivierenland te vinden op de website www.ooggetuigenvanwo2.nl. De historische kring Bommelerwaard komt met een speciale uitgave van het ledenblad Tussen de Voorn en Loevestein, dat eenmalig gratis huis aan huis wordt bezorgd.
In Zaltbommel komt van 4 april tot en met 5 mei een expositie die een overzicht geeft van de veelheid aan activiteiten die in de Bommelerwaard plaatsvinden. Die tentoonstelling wordt in de Sint-Maartenskerk of het Stadskasteel ingericht. Op 5 mei zelf zal er een uitgebreid programma zijn van Tour de Waal. Dat initiatief is de laatste jaren al flink gegroeid. Alle initiatieven die bij de gemeenten bekend zijn, komen ook op de gemeentelijke websites.