Gemeenten de boer op voor omgevingsvisie

bommelerwaard • Een boodschap op een ansichtkaart schrijven, reageren op stellingen via social media, een post achterlaten op een digitaal platform of een babbeltje maken bij de koffiekar. De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel halen een hele trukendoos tevoorschijn om inwoners te betrekken bij de omgevingsvisie. Dat is een stuk tekst waarin de gemeenten beschrijven wat ze in de toekomst wel en niet willen in de Bommelerwaard. Zaltbommel en Maasdriel maken ieder zo'n document, maar trekken wel gezamenlijk op bij de voorbereidingen.
Wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel: "De omgevingsvisie gaat over de toekomst van de leefomgeving in onze dorpen. De visie beschrijft wat wij met elkaar belangrijk vinden, zodat we ons prettig voelen in de omgeving waarin we verblijven." Collega-wethouder Peter de Vries van de gemeente Maasdriel vult aan: "De omgevingsvisie gaat bijvoorbeeld over bereikbaarheid, gezondheid, landschap, openbare ruimte, wonen, economie en voorzieningen. Maar ook over grote veranderingen die steeds dichterbij komen, denk aan de vergrijzing of de verandering van het klimaat. We moeten nu al keuzes gaan maken, die ervoor zorgen dat de Bommelerwaard ook over twintig jaar nog een aantrekkelijke omgeving is om in te wonen, werken en recreëren."
De punten uit de omgevingsvisie komen terug in het omgevingsplan, dat alle bestaande bestemmingsplannen in een gemeente vervangt. Dat is het gevolg van de nieuwe omgevingswet, die in heel Nederland ingaat op 1 januari 2021. De omgevingswet moet het makkelijker maken om plannen van inwoners te realiseren. Zij weten eerder waar ze aan toe zijn, hebben minder vaak een vergunning nodig en als die wel nodig is kunnen ze die bij één centraal digitaal loket aanvragen.
Afgelopen week is bij iedereen in Maasdriel en Zaltbommel die Het Kontakt ontvangt een ansichtkaart in de bus gevallen. Daarop kunnen mensen invullen waar ze trots op zijn in hun woonplaats en wat ze liever anders zouden willen zien. De postkaart kan zonder postzegel teruggestuurd worden naar de gemeenten. "Niet iedereen zal zich de tijd gunnen om zo'n ansichtkaart in te vullen. Of misschien vinden mensen het leuk om de kaart zelf te houden", vermoedt De Vries.
Daarom zijn er ook andere manieren om te reageren. Er is een website in het leven geroepen. Op dat online platform wordt onder meer een fotowedstrijd gehouden. In de laatste week van januari houden de gemeenten een actieweek, ze gaan met een koffiekar langs centrale punten in de dorpen en wijken om mensen te spreken. Waar en wanneer de gemeentelijke karavaan langskomt, is ook te vinden op de website.

q www.toekomstbommelerwaard.nl


Omgaan met verlies

bommelerwaard • Agnes Brugman en Lia Koopman willen graag een nieuwe Rouwgroep starten in de Bommelerwaard. Deelnemers vinden daar steun en troost en leren omgaan met een verlies van een dierbare. De groep komt elf keer bijeen in het parochiecentrum, Oliestraat 26 in Zaltbommel en is voor iedereen toegankelijk. Zodra er voldoende deelnemers zijn (minimaal vier personen) gaat de groep van start. De kosten zijn 7,50 euro per bijeenkomst inclusief koffie of thee. Inlichtingen en/of aanmelding: Agnes Brugman (06-34036655) en Lia Koopman (06-12328364).