De Poorterij

Open brief aan B&W Zaltbommel

De Poorterij verkeert in zwaar weer, al jaren. De vorige exploitant, Ron Cretier's CMNgroep, is failliet, de curator meldt 182 duizend euro schuld. Wie betraalt dit? Deze exploitant, zo constateert de gemeente, heeft subsidiegeld laten verdwijnen. Wordt dit teruggehaald? Wordt er aangifte gedaan?
Piet Leijten heeft zijn buik vol van de situatie en verkoopt NV De Poorterij voor één euro aan de gemeente. Stichting Podiumkunsten gaat de zaak runnen, met een ingevlogen adviseur, Ivo van Harmelen. Waarom wordt hij aangetrokken? Heeft hij affiniteit met De Poorterij en de Sint Maartenskerk? Jarenlang heeft Podiumkunsten aan Cretier tonnen subsidie (belastinggeld) verstrekt (lees: weggegeven) zonder vinger aan de pols te houden. Waarvoor het geld is gebruikt is vaak niet duidelijk. Is het verantwoord deze incapabele club hobbyisten De Poorterij te laten runnen?
Paulette Willemse geeft binnenkort haar 50ste ongesubsidieerde voorstelling. Het is mijn idee met haar een zaalinterview in De Poorterij te houden. Iets wat ik vaker heb gedaan. De zaal is beschikbaar, ik krijg toestemming. Maar Van Harmelen zegt deze vervolgens om vage redenen af. Waarom wordt er eindeloos subsidiegeld in De Poorterij gestoken en nauwelijks iets georganiseerd? Is het subsidiegeld er om personeelsleden van de straat te houden, dure krachten aan te trekken?
De Poorterij staat er verloren bij. Visie ontbreekt, net als een broodnodige, betrokken creatieve geest. (Belasting)geld is er in overvloed.

Rein van Willigen,
Belastingbetaler


Ook de hond op de weegschaal

zaltbommel • Welkoop houdt van 20 januari tot en met 16 februari de Honden Weegweken. In elke Welkoop-winkel is altijd een weegschaal aanwezig waar baasjes gratis hun hond kunnen laten wegen. Eigenaren die hun hond tijdens de campagneperiode komen laten wegen, ontvangen een weegboekje met extra informatie en een gratis tennisbalwerper om actief aan de slag te gaan met de hond.


High tea met nieuwkomers

zaltbommel • De protestantse gemeente Zaltbommel organiseert op zaterdag 25 januari een high tea voor nieuwkomers, om kennis te maken met mensen die al langer in Zaltbommel en omstreken wonen. "Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich in de Bommelerwaard welkom en thuis voelt", aldus de kerkelijke gemeente. VluchtelingenWerk en Kompas helpen mee bij de praktische invulling. Iedereen is welkom van 14:00-16:00 uur in de Sint-Maartenskerk. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, een vrijwillige bijdrage is welkom. Informatie: Jessica van Leeuwen (06-29030858 of janjes@upcmail.nl).