• Op de persconferentie kwamen veel media af.
• Op de persconferentie kwamen veel media af. Foto: Janneke Boogaard

Handgranaat in Kerkdriel stond op scherp

Voor wie was de boodschap bedoeld?

kerkdriel • In alle vroegte zag een krantenbezorgster een handgranaat liggen bij de brievenbussen van de appartementen boven het winkelcentrum aan de Gasthuisstraat. Rond 5:45 uur concludeerde de politie dat het om een serieuze dreiging ging en werd de omgeving afgezet; de bewoners werden uit bed getrommeld. Ze konden in het gemeentehuis koffie en broodjes krijgen of hun heil zoeken bij familie of vrienden.

In het appartementencomplex bij het winkelcentrum woont burgemeester Henny van Kooten met zijn vrouw. Hij houdt er rekening mee dat de handgranaat voor hem bedoeld was. "Het was niet het eerste waar ik aan dacht toen ik te horen kreeg dat het complex ontruimd werd, maar in de loop van de ochtend ging het wel door mijn hoofd spoken. Natuurlijk ben ik geschrokken. Het is bizar en een teken van de verruwing van de maatschappij", zei Van Kooten tijdens de persconferentie die maandag rond het middaguur werd belegd. Het incident trok de aandacht van de landelijke pers.

De burgemeester heeft de afgelopen jaren hard opgetreden tegen criminaliteit. Hij noemde als voorbeelden het ontmantelen van drugspanden en van de camping in Kerkdriel. Van Kooten is naar eigen zeggen 'enkele keren bedreigd', maar wilde daarover maandag verder niets zeggen. Van Kooten wordt niet beveiligd en heeft daar ook geen behoefte aan, zei hij. "Ik heb vertrouwen in de rechtsstaat."

De mislukte aanslag zou ook gericht kunnen zijn tegen fruithandel De Groot in Hedel. In hetzelfde appartementengebouw woont namelijk ook de zoon van de eigenaar van deze groothandel. De Groot heeft ook te maken met bedreigingen, sinds medewerkers meerdere keren partijen drugs onderschepten. Aangenomen wordt dat drugscriminelen achter de dreigementen zitten. Hierover loopt een rechtszaak. In november bleek dat de personeelsgegevens van De Groot in het dossier terecht zijn gekomen, waardoor ook de drie verdachten van bedreiging daarover konden beschikken.

De politie doet een oproep aan iedereen die tussen zondag 20:00 uur en maandag 5:00 uur iets bijzonders heeft gezien in de buurt van de Gasthuisstraat. Er is bijvoorbeeld nog geen informatie over het vervoer van de dader. "Getuigen die onbekende voertuigen hebben gezien of mensen die camerabeelden hebben waarop mogelijk iets te zien is dat ons verder kan helpen, willen we graag spreken", aldus Elise Meier, teamchef van politie De Waarden.

Janneke Boogaard