• Het donkere, middeleeuwse slot is de ideale entourage voor een escaperoom.
• Het donkere, middeleeuwse slot is de ideale entourage voor een escaperoom. Foto: aangeleverd

Slot Loevestein stopt in maart met escaperoom

poederoijen • De escaperoom in Slot Loevestein gaat definitief op slot. Het vervolgspel 'Loevestein Bezet!' dat grotere groepen tegelijk kunnen spelen, blijft wel.

Loevestein liftte handig mee op de hype van de afgelopen jaren rond escaperooms. "Die hype is nu over zijn hoogtepunt, en er kwamen veel escaperooms bij waardoor de bezettingsgraad terugliep", legt Nieske Hak van Slot Loevestein de beslissing uit. De escaperoom in Loevestein opende de deuren in december 2017. Bezoekers moesten proberen te ontsnappen door raadsels en puzzels op de lossen.

Ed Dumrese, directeur van Slot Loevestein blikt terug. "Toen het nieuws naar buiten kwam dat een escaperoom binnen de muren van Slot Loevestein zou komen, was er een ware hype van allerlei media in Nederland die hierover berichtten. Dat is ook begrijpelijk, er is geen uniekere locatie voor een escape room, dan een middeleeuws kasteel. Dit is ook nog de authentieke plaats van de meest beroemde ontsnapping uit een gevangenis uit de Nederlandse geschiedenis. Er zijn veel extra bezoekers gekomen, en dankzij de escape room hebben we ook een stuk van de belevenis en het erfgoed van Hugo de Groot mee kunnen geven."

Joerie van Sister van Novitas Heritage, de exploitant van de escaperoom is blij om het unieke project op Loevestein te mogen steunen. "Er was enorm voor aandacht voor, vooral toen hij net open was."

'Loevestein Bezet!'

Door de escape room te sluiten, ontstaat er weer ruimte om nieuwe plannen en activiteiten te ontwikkelen. "De escaperoom heeft ons veel gebracht, waaronder een vervolgspel: 'Loevestein Bezet!'. Hierin worden de deelnemers niet opgesloten, maar moeten ze juist proberen in te breken. Dit spel is met meer spelers (tot 48) te spelen dan de escape room, en is op het moment erg populair. Dit spel zal dan ook zeker blijven. Het is ook gebaseerd op historische feiten."

De escape room van Slot Loevestein kan nog tot 22 maart 2020 gespeeld worden. "De datum is niet zomaar gekozen. Dat is de ontsnappingsdatum van Hugo de Groot. Het is dan 399 jaar geleden dat hij ontsnapte uit het slot," geeft Dumrese aan. Op de dag dat de escaperoom dicht gaat, wordt het nieuwe seizoen van Slot Loevestein geopend met een volle activiteitenagenda.

Informatie en ticketverkoop via:

q www.escapeloevestein.nl