Rood licht

Vanaf 1995 heb ik me geërgerd aan die malle rode lichten boven op de pilonen van de Martinus Nijhoffbrug. Zo'n schitterend bouwwerk, zo ontkracht door een paar schemerlampen. En het wordt er niet beter op met al die energiemolens.

Zoals jullie weten, scharrel ik regelmatig rond bij de poldermolen bij Ophemert. Op het terrein van de Avri, noordelijk van de molen, zijn drie van die giganten gebouwd. En uitbundig voorzien van waarschuwingslichten. Zowel bovenop als halverwege nota bene. In de nacht staat de oude poldermolen nu dus in een red-light-district. Als het windstil is, en dat is het naar verluidt vaak des nachts, weerkaatst die verlichting ook nog eens in de plas die naast de molen ligt. Dubbel rood dus.

En vertel mij niet dat dat vanwege veiligheid moet. Waarom staat er dan geen rood lampje op de toren van de Sint-Maarten? En waarom zelfs niet op de Domtoren van Utrecht? En hoe kun je verklaren dat die drie Avri-molens zeker een maand of twee zonder lampen getooid waren? De hoogte was bereikt, ze draaiden nog niet en waren volledig onverlicht. En van die acht bij Echteld, aan de A15, hebben nu de oostelijke vier zelfs helemaal geen licht. Wat is dit voor willekeur! Kan iemand dit uitleggen?

Zonder die lampen is het al erg genoeg.

Johan Cahuzak


Informatieavond zonnepanelen

rossum • In basisschool De Bogerd wordt donderdag 22 januari een informatieavond gehouden over het zonnepanelendak van Coöperatie Bommelerwaar. Inwoners kunnen aan dit project meedoen en zo zelf eigenaar worden van zonnepanelen. Eén van de initiatiefnemers van het dak is Roeland Reesinck uit Hurwenen, vader van twee leerlingen van de school. "Doe mee!", zegt hij tegen de ouders van de school. "Het klinkt raar, maar in feite betaalt de fiscus de zonnepanelen terug via de teruggave van de Energiebelasting. Ouders hoeven dus geen eigen geld in te brengen en worden via de coöperatie tóch eigenaar van de panelen. Je hoeft echt alleen maar lid te worden van Coöperatie Bommelerwaar en stroom af te gaan nemen. De coöperatie, uitsluitend bemensd door vrijwilligers, maakt een kleine winst, zodat er weer nieuwe projecten kunnen volgen. Dat lek dus niet weg naar commerciële partijen, maar blijft van ons in de Bommelerwaard." Volgens Reesinck was meedoen aan de energietransitie 'nog nooit zó makkelijk'. Hij hoopt dan ook dat zoveel mogelijk mensen naar de informatieavond komen. De avond begint om 20:00 uur.

q www.bommelerwaar.nl