Wisselend resultaat in Dakar

kerkdriel • Voor William de Groot heeft de Dakar tot dusver wisselende resultaten opgeleverd, maar op het moment van schrijven is hij nog altijd deelnemer in het truckklassement van de meest befaamde en beruchte rally ter wereld.

Zoals vorige week al te lezen was, beleefde de Kerkdrielenaar een moeizame start. In de daaropvolgende 'stages' van de rally die dit jaar in zijn geheel in Saoedi-Arabië wordt verreden, wist De Groot zich te handhaven. Vooral over het verloop van de zesde etappe - de laatste voorafgaand aan de rustdag - was hij bijzonder goed te spreken. Hij liet daarnaast weten dat zijn team de rustdag zou gaan gebruiken om een verandering door te voeren met een aantal dagen vol duinen in het verschiet: "We gaan het in de volgende etappes met nieuwe banden proberen. Kijken of dat beter is dan hoe het met de vorige banden ging."

Dat bleek allerminst het geval. Etappe zeven werd één van de meest problematische Dakar-dagen voor De Groot's DAF XF105: "De eerste duin gingen we met vertrouwen in; vol gas erop. En wat denk je? Ik blijf bovenop de top steken. Een Tsjech met een Tatra (Tsjechisch vrachtwagenmerk, red.) heeft ons er uiteindelijk uitgetrokken." Daarmee was de ellende pas net begonnen voor De Groot. Hij kende opnieuw problemen met de nieuwe banden. "Drama tot en met", concludeerde de Kerkdrielenaar.

Toch was dat niets in vergelijking met het drama dat zich tijdens diezelfde etappe had afgespeeld. De Portugese motorcoureur Paulo Gonçalves overleed namelijk op veertigjarige leeftijd door een noodlottig ongeval. Het noopte de organisatie om de achtste etappe voor de motoren en quads geheel af te gelasten. De andere deelnemers - waaronder ook De Groot - gingen wel van start. Hoogtepunt van de etappe was een veertig kilometer lange zandvlakte, waar de deelnemers hoge snelheden konden bereiken.

Bij het ter perse gaan van deze krant is De Groot nog bezig met de negende etappe, van Wadi Al-Dwasir naar Haradh. Mocht hij die uitrijden, dan zijn er in totaal nog drie etappes te gaan voordat de Dakar finisht in Qiddiya.

Martin van Hemert