Maak je bevrijdingskleding bij Elliz

zaltbommel • Wat betekent bevrijding voor jou? Naaiatelier Elliz in Company roept alle Bommelerwaarders op om deze vraag te vertalen in een kledingstuk. "Natuurlijk helpen we bij het uitvoeren van het ontwerp."

Elliz in Company liet zich voor dit project inspireren door de bevrijdingsrok, een idee van de Amsterdamse verzetsheldin Mies Boissevain-van Lennep. Kort na de oorlog introduceerde zij de Nationale Feestrok, gemaakt van oude, kleurrijke lapjes. Door het handwerken kregen de vrouwen de gelegenheid hun oorlogservaringen te verwerken.

Elze Frie, oprichter van Elliz in Company, hoopt dat een eigentijdse vertaling van dit idee bijdraagt aan saamhorigheid en verbinding, een aspect dat bij het naaiatelier hoog in het vaandel staat. En het gebruik van oude stof past mooi in de filosofie van hergebruik van materialen. Richtte de bevrijdingsrok zich op vlijtige huisvrouwen, Elze nodigt iedereen uit om na te denken over 'bevrijdingskleding': man, vrouw, jong, oud. "En dan heb ik het niet over de oorlog, maar over wat vrijheid nú betekent." Onder de vrijwilligers en stagiairs van het atelier heeft het project al tot een waardevolle dialoog tussen generaties geleid.

Meedoen is gratis. Wie een idee heeft maar twijfelt over de uitvoerbaarheid, wordt van harte uitgenodigd om contact op te nemen. Deelnemers en vrijwilligers die willen helpen kunnen zich tot 1 februari aanmelden via info@ellizincompany.nl, vervolgens wordt er tot eind maart op woensdag- en vrijdagmiddagen aan de kleding gewerkt. Bij veel belangstelling is het atelier hiervoor ook 's avonds of in het weekend open. De resultaten worden geshowd tijdens een overzichtstentoonstelling van 4 april tot en met 5 mei in Zaltbommel, en misschien tijdens een defilé.


Janneke Boogaard