• Luiers moeten nu nog bij het restafval.
• Luiers moeten nu nog bij het restafval. Foto: 123RF.com

Discussie over luiercontainers in Zaltbommel

zaltbommel • Het is nog onzeker of er al snel aparte containers komen voor babyluiers en incontinentiemateriaal in de gemeente Zaltbommel. Dat bleek zaterdag tijdens de bespreking van een voorstel door de lokale politiek.

Sinds afgelopen zomer moeten inwoners voor elke zak restafval apart betalen. Ook luiers vallen daaronder. De gemeenteraad van Zaltbommel riep afgelopen najaar een compensatieregeling in het leven voor de extra kosten. Die regeling geldt overigens alleen voor incontinentiemateriaal, niet voor babyluiers.

Daarnaast vroeg de raad aan verantwoordelijk wethouder Willem Posthouwer om met een voorstel te komen voor gescheiden inzameling van luiers. Dat voorstel stond donderdag op de agenda van de carrousel, de voorbereidende vergadering op de raadsvergadering van 23 januari.

Verrassend

De discussie verliep verrassend. Meestal gaan de coalitiepartijen akkoord met de voorstellen van het college en stelt de oppositie zich kritisch op. Maar dit keer was het anders. De oppositiepartijen met uitzondering van PvdA/GroenLinks waren tevreden. Ze informeerden alleen nog naar een oplossing voor mensen die slecht ter been zijn, want dat probleem wordt met één verzamelcontainer per kern niet opgelost.

Maar ZVV, VVD en ChristenUnie houden het liever bij de tijdelijke financiële tegemoetkoming. "Aparte containers neerzetten is duur, terwijl de luiers en het incontinentiemateriaal niet apart verwerkt worden. Het is de vraag of daar op korte termijn verandering in komt", redeneerde Bart Schreuders (ZVV).

Er is één afvalverwerker in Nederland die experimenteert met recycling van luiers. Of dat experiment een vervolg krijgt en of er dan ruimte is voor verwerking van de Zaltbommelse luiers, wordt waarschijnlijk in april duidelijk.

De mening van de SGP is nog onduidelijk, de fractie sprak zich donderdag niet uit over dit onderwerp.

Janneke Boogaard