Hoe verder met glastuinbouw?

bommelerwaard • De afgelopen tien jaar is in de Bommelerwaard gewerkt aan een toekomstbestendige invulling van de tuinbouw. Met name in de glastuinbouw is dat nodig omdat met name de kassen steeds groter worden. Was in 2000 het gemiddelde glastuinbouwbedrijf in de Bommelerwaard 0,9 hectare groot, nu is dat 2,4 hectare.
Door de schaalvergroting kunnen andere belangen, zoals het landschap en de leefbaarheid voor de inwoners, ondergesneeuwd raken. In een provinciaal inpassingsplan werd vastgelegd op welke plekken grootschalige kassen welkom waren (intensiversingsgebieden) en waar verouderde bedrijven moesten verdwijnen.
Om te zien of die toekomstbestendige oplossing is gelukt, heeft adviesbureau Berenschot een evaluatierapport opgesteld. Daaruit blijkt dat er minder grond in de intensiveringsgebieden is aangekocht dan verwacht. Dat was een bewuste keuze, omdat tegen de tijd dat de plannen uitgevoerd konden worden, de glastuinbouw in een flinke dip zat. De provincie en gemeenten wilden niet het risico lopen dat ze met de grond bleven zitten. Hierdoor is met name het 'laaghangende fruit' geplukt en resteren de ingewikkelde situaties. Toch is wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel overwegend positief over de resultaten van de herverkaveling. "De doelstelling voor het slopen van oud glas hebben we al gehaald. De landelijke coalitie herstructurering Ontwikkeling Tuinbouw (HOT) heeft laatst aangegeven dat de herstructurering in de Bommelerwaard succesvoller is verlopen dan in het Westland."
In Maasdriel hangt de vlag er anders bij. "Er is in onze gemeente bar weinig gebeurd", constateert wethouder Peter de Vries. "Dat roept de vraag op of er in Maasdriel minder behoefte is dan in Zaltbommel. Er zijn weinig aanvragen voor verplaatsingen binnengekomen."
De gemeenten, de provincie Gelderland en het waterschap gaan op basis van het rapport van Berenschot bepalen hoe ze verder willen. De huidige constructie met een gezamenlijk extern projectbureau is nogal duur. Berenschot adviseert om in plaats daarvan het project onder te brengen bij één van de partijen. De Vries verwacht na de zomer een standpunt.

Janneke Boogaard