• Burgemeester Pieter van Maaren werd in september geïnstalleerd in Zaltbommel.
• Burgemeester Pieter van Maaren werd in september geïnstalleerd in Zaltbommel. Foto: Janneke Boogaard

Zaltbommelse burgemeester vindt relatie met Maasdriel 'lastig te duiden'

Van Maaren: relatie met Maasdriel 'lastig te duiden'


zaltbommel • Waar draait de huidige samenwerking tussen Maasdriel en Zaltbommel op uit? Die vraag stelt Pieter van Maaren zichzelf na zijn eerste honderd dagen als burgemeester van Zaltbommel. 'Lastig te duiden' vindt hij de gemeenschappelijke regeling op ambtelijk niveau met de buurgemeente Maasdriel. Daarin zijn afdelingen van de twee gemeenten samengevoegd, bijvoorbeeld personeelszaken en ICT. "Overigens wordt er prima samengewerkt; daar geen misverstand over", schrijft Van Maaren in zijn verslag. Wel vraagt hij zich af of de keuze van de gemeente Zaltbommel om niet voor een bestuurlijke fusie (herindeling) te gaan, consequenties heeft voor de samenwerking. "Leidt dit tot onderzoek en wellicht herijking? Verloving leidt niet tot eeuwige trouw en de vraag is dan in welk licht de verliefdheid gecombineerd met een 'latten' geduid moet worden."
Ook bij de samenwerking in Regio Rivierenland heeft Van Maaren vraagtekens. "Mijn beeld op de regio is nog niet scherp, maar kijkend door de oogharen is er bij mij een mate van bezorgdheid (...) waar het om bestaansrecht en strategische vraagstukken aangaat." Tiel is de regionale centrumgemeente, maar is te klein om te participeren in de netwerken van grote steden (G4, G10 en G40). Daarnaast zijn de inwoners van Zaltbommel veel meer georiënteerd op het Brabantse Den Bosch dan op Tiel.
Naast alle positieve ervaringen die Van Maaren in zijn eerste honderd dagen heeft opgedaan ("Ik voel mij thuis in dit deel van de Bommelerwaard") ziet hij ook een verbeterpunt in het besturen van de gemeente. De voorstellen waarover de gemeenteraad beslist, zouden minder sturend kunnen. Van Maaren zou graag vaker voorstellen zien waarin verschillende alternatieven worden uitgewerkt.
De burgemeester vertelde maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie over zijn bevindingen. De bezoekers konden die thuis nog eens nalezen in de vorm van een mooie brochure.

Op pagina 3 van deze krant staat een interview met Pieter van Maaren over zijn eerste ervaringen in Zaltbommel.