• Sylvia van der Vinne in de Gasthuiskapel.
• Sylvia van der Vinne in de Gasthuiskapel. Foto: Janneke Boogaard

Kinderen zingen ode aan Malala

zaltbommel • Het kinderkoor van Koorschool Senta werkt in maart mee aan twee concerten waarin ze een eerbetoon brengen aan kinderrechtenactiviste Malala. Kinderen die dit avontuur mee willen beleven, kunnen na een auditie aanhaken.

Het verhaal van de Pakistaanse Malala is even indrukwekkend als beroemd. In 2012 overleefde ze een aanslag door de Taliban. In plaats van bang in een hoekje te gaan zitten, zette ze haar strijd voor onderwijs voor meisjes voort. Malala is één van de helden waarvoor op 14 en 15 maart een concert wordt gehouden in Theaters Tilburg. "Componist Arturo Márquez heeft een prachtig hoopvol en blij lied geschreven: Alas (a Malala), vleugels (voor Malala)", vertelt muzikaal leider Sylvia van der Vinne van Senta. "Samen met andere kinderkoren en een groot orkest gaan we dit lied uitvoeren."

Als het aan Senta ligt, genieten zoveel mogelijk kinderen uit de Bommelerwaard mee van deze belevenis. Voor het eerst is het bij de koorschool mogelijk om op projectbasis mee te zingen. Donderdag 16 januari van 18:00-19:00 uur zijn de audities. "Dat is niet eng", neemt Sylvia eventuele zenuwen alvast weg. Kinderen hoeven niet in hun eentje een solo weg te geven onder de strenge blikken van een jury. Ze krijgen van tevoren een liedje toegestuurd waar dat uur in groepjes aan gewerkt wordt. "Bij Senta streven we een hoog niveau na, maar dat niveau hoef je niet uit jezelf te hebben. We leiden kinderen spelenderwijs op om hun stem als instrument te gebruiken, iets wat ze vaak niet gewend zijn omdat er op school nog maar weinig muziekles wordt gegeven." Senta vult die leemte maar al te graag. "Samen zingen is magisch, dat ervaar ik zelf als professional ook nog altijd. Als je zingt, ben je één. Daarom besteden we altijd veel aandacht aan een goede sfeer in de groep." Blijkt deelname aan de optredens in Tilburg te hoog gegrepen, dan kunnen jongens en meiden ook daarna aanhaken.

Sylvia verheugt zich op het project. "Het verhaal van Malala is natuurlijk een prachtig uitgangspunt. Tijdens de repetities zullen haar levenslessen ook aan de orde komen, zonder belerend te worden."

De audities zijn in de Gasthuiskapel, waar het jeugdkoor tegenwoordig repeteert. "We zijn er zeer gelukkig mee dat dit is gelukt dankzij samenwerking met de muziekschool en de Van Voordenstichting. De akoestiek is er geweldig en het is een mooie representatieve locatie." De repetities van het kinderkoor zijn overigens nog altijd in dorpshuis De Kil in Hurwenen. Aanmelden voor de auditie kan via een mail naar info@koorschoolsenta.nl met daarin naam, leeftijd, telefoonnummer en motivatie.