Rustige jaarwisseling in de Bommelerwaard

bommelerwaard • De jaarwisseling in de Bommelerwaard is zonder grote incidenten verlopen. Wel werd in Hedel een caravan vol autobanden in brand gestoken en zwaar vuurwerk afgestoken. In Brakel bleef het rustig, waarschijnlijk dankzij het georganiseerde feest.

Brakel viel vorig jaar negatief uit de toon met tientallen brandjes. Nu waren er slechts enkele meldingen van buitenbrandjes. In de feesttent die in samenspraak met de gemeente Zaltbommel was neergezet, vierden zo'n 350 mensen oud en nieuw.

Hedel staat niet bekend om 'rottigheid' bij de jaarwisseling, maar dit jaar werd er rond 1:00 uur een auto met een oude caravan de Voorstraat op gereden. De caravan was gevuld met autobanden en werd in de fik gestoken. Daarbij werd zwaar vuurwerk afgestoken.

In Nederhemert, Poederoijen en Aalst moest de brandweer meermaals in actie komen. In Nederhemert werden autobanden in de brand gestoken, in Poederoijen vroeg op de avond een bestelbus en na middernacht een caravan. De brandweer werd niet belemmerd tijdens het werk.

In Bruchem op de Groenestraat is omstreeks 21:00 uur op oudjaarsavond een brand geweest in een schuurtje. De brandweer was snel ter plaatse en wist erger te voorkomen. Het schuurtje heeft veel schade opgelopen door de brand.

Bruchem was jarenlang berucht om de vele vernielingen rond oud en nieuw. Tegenwoordig wordt geld ingezameld voor een gezamenlijke, grote vuurwerkshow en behoren de incidenten tot het verleden. Dit keer werd het geduld van de Bruchemers wel op de proef gesteld. De show was eigenlijk gepland in de nacht van oud en nieuw, maar werd vanwege de voorspelling dat het mistig zou zijn een dag uitgesteld. Op 1 januari was het echter nog mistiger dan de dag daarvoor, dus opnieuw werd de show uitgesteld. Op donderdag 2 januari was het eindelijk zover. Honderden inwoners van het dorp en van veel omliggende plaatsen stonden op tijd in de Krangstraat in Bruchem om het vuurwerk te bewonderen. De show duurde ongeveer een kwartier en oogstte vooral veel lof.