Gemeentehuis Geldermalsen
Gemeentehuis Geldermalsen Foto: Nico van Ganzewinkel

RE-N wil biogasinstallatie op Avri-terrein

west betuwe • De eerste vergadering van de raad West Betuwe in 2020 was dinsdag 7 januari. Deze beeldvormende avond stond in het teken van biogas.

Initiatiefnemer RE-N wil een biogasinstallatie plaatsen op het terrein van de Avri in Geldermalsen. Dit heeft natuurlijk gevolgen. Tijdens de beeldvormende avond, die openbaar is, krijgt de raad hier meer informatie over.

Met een biogasinstallatie wordt organisch materiaal, in dit geval vooral vloeibare mest, omgezet in biogas. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden als duurzame elektriciteit en warmte. In oud-gemeente Geldermalsen is dit onderwerp al eens besproken. Het besluit hierover is doorgeschoven naar de nieuwe gemeente West Betuwe.

Op 7 januari presenteerde RE-N de plannen voor een biogasinstallatie aan de raad West Betuwe. De initiatiefnemer heeft hiervoor het terrein van de Avri op het oog. Om dit te kunnen realiseren, moet RE-N een vergunning aanvragen. Deze geeft de Provincie Gelderland uit, maar de raad West Betuwe moet hier eerst toestemming voor geven.

De raadsleden hebben informatie nodig om die beslissing te nemen. Na de presentatie van RE-N op 7 januari konden ze daarom vragen stellen aan RE-N, omwonenden van het Avri-terrein, de vergunningverlenende Omgevingsdienst en de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO).

Nadat alle vragen beantwoord waren, was er ruimte voor een inhoudelijke discussie. De avond werd afgesloten met een samenvattende conclusie door wethouder Govert van Bezooijen. Hij lichtte toe hoe het traject verder verloopt.

De uitkomsten van de avond waren bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.