• Eva Snijder (l) en Femke Dijkstra zijn de nieuwe huisartsen in Hedel.
• Eva Snijder (l) en Femke Dijkstra zijn de nieuwe huisartsen in Hedel. Foto: Lya Cattel

Het dagelijkse inloopspreekuur is gestopt

Hedel verwelkomt nieuwe huisartsen

hedel • Eva Snijder heeft een paar jaar geleden al eens een vakantie waargenomen in de Hedelse huisartsenpraktijk. "Toen dacht ik al 'als hier een plaats vrij komt, wil ik hier wel werken", vertelt ze.

De kleinschaligheid van de dorpspraktijk spreekt haar aan. "Hierdoor heb je korte lijntjes met bijvoorbeeld de thuiszorg, de apotheker en de diëtist. Dat werkt ontzettend fijn. Ook het contact met de patiënten vind ik mooi. Als huisarts wandel je mee in het leven van mensen, van jong tot oud. Je bouwt een vertrouwensband met de patiënten op en biedt de zorg die bij de persoon past. " Ook Femke is zeer gecharmeerd van het kleine karakter van de praktijk. "Omdat je er hier als huisarts zelf echt iets van kunt maken. Het is hier heel anders dan bijvoorbeeld in een groot gezondheidscentrum."

Eva werkt al sinds april in de praktijk, zij volgde Annelies van Eijkeren op, nadat ze zes jaar als huisarts had gewerkt in verschillende praktijken, waaronder in Ammerzoden. Femke draait sinds juni mee in Hedel. Ze heeft de afgelopen vijf jaar ervaring opgedaan als huisarts in diverse plaatsen in Brabant. Eva en Femke zijn beiden vrijwel dagelijks in de praktijk aanwezig. De kwaliteit van de zorg blijft voor de patiënten hetzelfde, maar er komen ook een paar veranderingen.

Inloopspreekuur

De grootste verandering is dat het dagelijkse inloopspreekuur van 8:30 tot 9:00 uur geschrapt is. "Tijdens het inloopspreekuur konden mensen zonder afspraak even binnenlopen", licht Eva toe. "Dat was voor veel mensen natuurlijk wel fijn. Maar het werkte niet altijd even goed. Soms zaten er wel twintig mensen in de wachtkamer en dan is een half uur veel te kort om iedereen de juiste aandacht en zorg te geven. Daarom hebben we besloten het te schrappen. Het ochtendspreekuur zal voortaan wat eerder starten in het verleden, namelijk al om 8:10 uur." Als mensen een afspraak maken, zal de assistente ze altijd een paar vragen stellen. "Op die manier kan zij inschatten wanneer zij iemand het beste in kan plannen", zegt Femke. "Soms kan ze ook zelf een advies geven, zonder dat een afspraak met de huisarts nodig is. Onze assistentes zijn hiervoor opgeleid en hebben ervaring om een juiste inschatting te maken. Bij twijfel overleggen zij met ons." Ook is het mogelijk om via de website een afspraak te maken. Steeds meer patiënten maken hier gebruik van. De twee huisartsen willen hoe dan ook een 'laagdrempelige' praktijk houden. "Binnenlopen met een vraag kan ook in de toekomst natuurlijk gewoon", benadrukken ze.

Inmiddels heeft het tweetal geconstateerd dat het huidige gebouw aan de Dreef 1, dat al dertig jaar bestaat, te klein is. De twee spreekkamers zijn er te weinig voor de twee huisartsen, twee praktijkondersteuners en twee assistentes. "Er is een groeiende zorgvraag", vertelt Eva. "We zijn aan het onderzoeken hoe we meer ruimte kunnen krijgen. Misschien een verbouwing, maar het kan ook een verhuizing worden. Alle mogelijkheden liggen nog open. We zijn hierover al in gesprek met de gemeente." Eva en Femke begrijpen dat het voor sommige mensen lastig is dat er dingen gaan veranderen.

"Deze praktijk heeft een traditie van ruim dertig jaar", zegt Eva. "Wij willen in de praktijkvoering wat gaan aanpassen aan de toegenomen vraag die bij de huisarts is komen te liggen. We zijn er ons echt bewust van dat dat voor iedereen wennen is. We nodigen dan ook iedereen uit om een keer kennis te komen maken, als daar behoefte aan is. We hopen ook dat patiënten het ons laten weten hoe zij de veranderingen ervaren. We horen dat graag, zodat we het beter kunnen uitleggen of misschien wel bepaalde dingen anders kunnen gaan doen."

Britta Alink

q www.huisartsenhedel.praktijkinfo.nl