Avri houdt toezicht op dierenwelzijn

zaltbommel • De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van Avri gaan in Zaltbommel ook optreden tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren.

De VVD vroeg in de raadsvergadering van december aan het college om de mogelijkheid van een dieren-BOA te onderzoeken. Die taak is voor komend jaar ondergebracht bij de Avri, meldt burgemeester Pieter van Maaren de raad in een informatienota. Doel is het voorkomen van dierenleed.

De Avri is vooral bekend van het ophalen van het huisvuil, maar houdt voor diverse gemeenten in Rivierenland ook toezicht op andere zaken. In het jaarplan voor 2020 is te zien dat het in Zaltbommel gaat om het aanpakken van jeugdoverlast, toezicht houden bij evenementen en rond de jaarwisseling, controleren of mensen wel parkeergeld hebben betaald en of ze niet fout parkeren, terugdringen van overlast van hondenpoep, en bezoeken van horecagelegenheden om na te gaan of zij de drank- en horecawet naleven.

De gemeente Zaltbommel heeft ongeveer 25 van de 140 commerciële en para-commerciële locaties aangewezen als hotspot omdat daar regelmatig jeugd komt. De handhavers zien er op toe dat alcoholgebruik onder jongeren wordt teruggedrongen.

Relatief nieuwe taken zijn naast het dierenwelzijn het controleren of de spelregels rond de Nieuwe Tijningenplas worden nageleefd en toezicht op het nachtregister dat huisvesters van arbeidsmigranten tegenwoordig verplicht zijn bij te houden.

Voor al deze taken bij elkaar betaalt de gemeente Zaltbommel komend jaar 247.000 euro.


Janneke Boogaard