• Monique van Leijsen is running therapeut.
• Monique van Leijsen is running therapeut. Foto: aangeleverd

Running therapie: goed voor lichaam en geest

altena • Hardlopen is goed voor je lichaam en voor je geest. Running therapie wordt daarom steeds vaker ingezet om niet alleen de lichamelijke conditie, maar ook de psychische conditie te verbeteren. Deze behandelvorm zou het gebruik van medicatie, bij bijvoorbeeld depressie, kunnen verminderen.

Running therapie kan omschreven worden als 'hardlopen om je beter te voelen'.

Somber, angstig, lusteloos, vermoeid, paniekerig of gestrest? Wanneer je last hebt van deze symptomen kan hardlopen als middel ingezet worden om deze klachten te verminderen. "Running therapie is het (therapeutisch) inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van mij", legt running therapeut Monique van Leijsen uit.

"Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten ervan zal je met name op psychisch gebied ervaren. Steeds meer mensen ontdekken hoe prettig het is om regelmatig hard te lopen. Het biedt compensatie voor het werk dat ze de hele dag met hun hoofd doen, en het is een doeltreffende manier om spanningen kwijt te raken."

Hardlopen kan effectief gebruikt worden om psychische klachten als depressie en burn-out te behandelen. Maar ook wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een overlap van symptomen als vermoeidheid, prikkelbaarheid, angstklachten en hart-gerelateerde klachten bij mensen die kampen met een depressie, burn-out, hartfalen of chemokuren volgen. Zij hebben bewezen baat bij drie keer per week rustig hardlopen, opgebouwd in tijd en niet in snelheid.

Om deel te nemen aan running therapie is ervaring met hardlopen absoluut niet noodzakelijk.

Wat levert het op? Veel mensen ervaren de volgende positieve effecten van running therapie: meer rust in het hoofd, een betere conditie, afname van stress en depressieve gevoelens, verbeterd zelfvertrouwen, een betere nachtrust, minder angstgevoelens, meer levensplezier.

Running therapie wordt ook in het Land van Altena aangeboden. Meer informatie is te vinden op de website:


q www.runningtherapie-altena.nl