Oudjaar!

Toen ik het in de Toren las, kon ik mijn ogen niet geloven. Een achttal jonge kerels uit Brakel heeft zich ingezet om de plaatselijke jaarwisseling beter te laten verlopen.
In het verleden ging het per plaatse vaak mis. Veel gedoe, een hoop herrie, flink wat schade en dus veel belastinggeld naar de vaantjes. Nog afgezien van het menselijk leed en de pijn.
En dan klinkt er opeens uit dat dorp: "Ik was gelijk enthousiast. Het is prachtig om in eigen dorp iets op poten te mogen zetten." De gemeente, de dorpsraad en de Oranjevereniging hebben deze spontane reactie van wat jongeren omarmd. In onderlinge samenwerking is er een programma opgesteld waar ik niet aan moet denken maar dat wellicht de kou uit de lucht houdt.
Ik heb in het verleden geregeld lelijk gedaan over de jaarwisseling in Brakel en nog meer over diverse burgemeesters met hun vrome plannen. Ik heb, recentelijk nog, me kritisch uitgelaten over de aanpak van Oudejaarsavond maar ik moet nu bakzeil halen.
Dit is een straf plan en ik hoop met alles wat ik heb dat het goed uitpakt in Brakel en dat deze aanpak een teken mag worden aan het hart van tal van dorpen bijvoorbeeld in het land van Heusden en Altena waar deze krant ook verschijnt. Sterkte. Ook daar.

Johan Cahuzak


Startersleningen aangevuld

west betuwe • De gemeente West Betuwe wil starters op de woningmarkt graag ondersteunen bij de aankoop van een woning. Dat doet zij met behulp van het Fonds Startersleningen. Het maximale leenbedrag bedraagt 30.000 euro. Inmiddels zijn er tien leningen verstrekt en is de bodem van het fonds bereikt. Omdat de starters de eerste drie jaar zijn vrijgesteld van het betalen van rente en aflossing duurt het even voordat er geld binnen komt om weer nieuwe startersleningen mee te kunnen verstrekken. Dat is de reden waarom de gemeenteraad deze maand heeft besloten om het fonds te voeden met een bedrag van 400.000 euro.
Starters op de koopmarkt zorgen voor doorstroming omdat deze vaak een bestaande woning koopt. Hierdoor kan de bewoner/verkoper van een bestaande woning eveneens een volgende stap in de wooncarrière zetten. Zo gaat de verhuisketen door. De starterslening kan overigens voor zowel bestaande als voor nieuwbouwwoningen worden ingezet. Wethouder Jacoline Hartman is blij dat de gemeenteraad het collegevoorstel heeft aangenomen: "In een woningmarkt die sterk onder druk staat, kan de starterslening jongeren helpen om toch hun grote droom van een eigen woning te kunnen verwezenlijken."
Hoe het allemaal werkt is te vinden op:

q www.westbetuwe.nl/starterslening