Afbeelding
Foto: 123RF.com - John McAllister

Bouwvergunning geitenstal herroepen

hurwenen • De bouwvergunning voor de uitbreiding van de geitenstallen aan de Molenstraat in Hurwenen is herroepen door de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders heeft geitenhouder Van der Schans gevraagd om binnen zes weken aanvullende gegevens aan te leveren. Het college is van mening dat de eerder aangeleverde gegevens niet volledig zijn en niet helemaal kloppen. Stichting Gezond en Fris Hurwenen is blij met uitstel. "We hebben succes gehad en de bouw zal vooralsnog niet plaatsvinden", schrijft de stichting in de laatste nieuwsbrief van het jaar. "Overigens is dit nog geen garantie voor de toekomst."

De gemeente Maasdriel heeft in 2018 een bouwvergunning verstrekt aan de geitenhouder, waarmee hij vier stallen kon verlengen van 65 meter naar 125 meter. In de stallen is nu ruimte voor 3400 geiten, dat kunnen er na de uitbreiding 5500 worden. De beslissing leverde 24 bezwaarschriften op. De bezwaarschriftencommissie adviseerde het college daarop nader onderzoek te laten verrichten om te kijken of de bouw van de stallen als 'milieuneutraal' aangemerkt kan worden.

Het onafhankelijke adviesbureau Witteveen en Bos concludeerde dat de gevraagde uitbreiding níet milieuneutraal is. "Doordat de feitelijke situatie binnen de inrichting anders is dan door de geitenhouder is aangegeven in zijn aanvraag, is er namelijk sprake van substantiële toename van de geluidsbelasting naar de omgeving."

Stichting Gezond en Fris Hurwenen volgt de ontwikkelingen rond de geitenhouderij op de voet. Inmiddels heeft de stichting al weer acht handhavingsverzoeken verstuurd naar de gemeente, omdat de staldeuren iedere zondag uren lang open zouden staan, terwijl dat niet toegestaan is. "De geitenhouder neemt de gezondheid van zijn omgeving niet serieus", schrijft de stichting, die overigens nog geen reactie heeft gekregen op de handhavingsverzoeken.

Afgelopen zomer is de geitenhouder alvast gestart met de uitbreiding van zijn bedrijf en heeft hij onder andere een nieuwe fundering aangebracht. Het college onderneemt daar voorlopig nog geen actie op.