• Het kerstconcert in de Sint-Maarten werd ook ondersteund door de Van Voordenstichting.
• Het kerstconcert in de Sint-Maarten werd ook ondersteund door de Van Voordenstichting. Foto: Fotolux Zaltbommel

'Van Voordenstichting is voor iedereen'

bommelerwaard • Van het schoolorkest tot de scouting, veel initiatieven in de Bommelerwaard worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Van Voordenstichting. De stichting wil graag een nog bredere range aan vrijwilligersprojecten ondersteunen.

"We zijn niet bij iedereen bekend", constateert Ton van Balken, voorzitter van de Van Voordenstichting. Per jaar wordt weliswaar ongeveer 100.000 euro verdeeld, maar de aanvragen komen vaak uit dezelfde hoek. "Een aantal organisaties weet ons goed te vinden, maar we zijn er voor iedereen. We willen graag dat meer mensen profiteren van de gelden."

Dat past in de gedachtegang van de familie Van Voorden bij de oprichting van het fonds. De smederij aan de Oude Stationsweg - inmiddels verhuisd naar het bedrijventerrein en in andere handen - floreerde dankzij de werknemers, dus wilde de familie voor hen iets terug doen. De stichting werd opgericht in 1978. Sinds het overlijden van mevrouw Van Voorden in 2002 zitten er geen familieleden meer in het bestuur.

De Van Voordenstichting richtte zich oorspronkelijk op de voormalige gemeente Zaltbommel, maar heeft het werkgebied uitgebreid naar de oude gemeente Brakel én de gemeente Maasdriel. Uit de hele Bommelerwaard kunnen dus projecten worden ondersteund.

Een aanvraag indienen is niet ingewikkeld, benadrukt Van Balken. "We ontvangen graag een beschrijving van het plan, bijvoorbeeld de aankondiging van een concert, plus een begroting. Het algemeen bestuur komt vier keer per jaar bij elkaar om plannen te beoordelen. Bij kleinere bedragen mag het dagelijks bestuur beslissen, dan hoeven organisaties niet te wachten tot die vier momenten per jaar."

Voorwaarde is dat een vereniging of stichting een initiatief draagt: aanvragen van commerciële partijen of particulieren worden niet gehonoreerd. "Vooral plannen voor activiteiten met een educatief aspect zien we graag verschijnen", tipt Van Balken.

Bij de beoordeling wordt verder gekeken wat initiatiefnemers nog meer doen om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. "Er moet natuurlijk ook weer niet té makkelijk met de middelen van de Van Voordenstichting omgesprongen worden. Het is niet dat we geld over hebben: wij moeten er elk jaar aan werken om het vermogen in stand te houden en te laten renderen." Een aparte stichting houdt zich daarmee bezig, onder meer door beleggingen in onroerend goed.


q vanvoordenstichting.nl

Janneke Boogaard