Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Lauwe reacties op vlag in raadszaal

bommelerwaard • Het plan om de Nederlandse vlag op te hangen in de Zaltbommelse raadszaal wordt door iets meer dan de helft van de respondenten van TipBommelerwaard.nl gewaardeerd. Het idee is via een motie van de SGP aangenomen door de Zaltbommelse gemeenteraad.

De Nederlandse driekleur krijgt wel meer steun dan bijvoorbeeld de gemeentevlag (20 procent). Nog eens 16 procent vindt een vlag in de raadszaal helemaal overbodig. "Als het moet, dan de Nederlandse, maar zonder mag ook", is misschien wel een veelzeggende reactie.
Op de vragen over de vlag reageerden 262 mensen. Zij zijn lid van het burgerpanel TipBommelerwaard.nl of ze reageerden via een eenmalige link op de enquête.

Vaderlandsliefde

TipBommelerwaard.nl vroeg ook welk gevoel bij mensen overheerst als ze denken aan de Nederlandse vlag. Het meest gegeven antwoord (47 procent) is 'vaderlandsliefde'. Ook 'verbinding' scoort met 32 procent vrij hoog. 'Koningshuis' en 'chauvinisme' delen de derde plaats met 19 procent.
Waar chauvinisme al een negatieve bijklank heeft, geeft de vlag bij sommige geënquêteerden een ronduit beladen gevoel. "Ik denk dat deze vlag juist intimiderend bij allochtonen overkomt", schrijft iemand, terwijl een ander opmerkt: "Exclusiviteit, 'slegs vir blankes'", verwijzend naar de apartheid in Zuid-Afrika.

Over TipBommelerwaard.nl

TipBommelerwaard.nl is een samenwerking tussen Het Kontakt en onderzoeksbureau Toponderzoek. Het panel is bedoeld om mensen te kunnen laten meepraten over actuele zaken die in de buurt spelen. Iedereen vanaf zestien jaar die in de Bommelerwaard woont of werkt, kan zich aanmelden via de website. Ongeveer acht keer per jaar wordt per mail een vragenlijst gestuurd. Het staat de leden vrij om per keer te beslissen of ze reageren. De uitslagen worden gebruikt voor artikelen in Het Kontakt, soms voorzien van een reactie van bijvoorbeeld de gemeente. Daarna worden alle resultaten gepubliceerd op de website.

Ook in de regio's Vijfheerenlanden (provincie Utrecht) en Molenlanden (provincie Zuid-Holland) hebben Het Kontakt en Toponderzoek zo'n panel. Bedrijven en instanties kunnen ook vragen stellen aan de leden.

q www.tipbommelerwaard.nl


Kijkje bij bouw activiteitencentrum

sleeuwijk • Belangstellenden kunnen op 10 januari een kijkje komen nemen bij de renovatie van activiteitencentrum Munnikenland in Sleeuwijk. Tussen 15:00 en 16:30 uur is publiek welkom op de bouw. Geïnteresseerden kunnen de vorderingen van gehandicaptenzorgorganisatie SOVAK met de renovatie van activiteitencentrum Munnikenland komen bekijken. De nieuwe indeling is te zien, er wordt een toelichting gegeven op het ontwerp en de toegepaste materialen en kleuren. Aanmelden is niet nodig.

De komende jaren gaat SOVAK verschillende nieuwbouwprojecten starten en locaties vernieuwen. Kijk voor meer informatie op:

q sovak.nl/wonen/nieuwbouw-renovatie