• Het waterschap zorgt o.a. voor veilige dijken.
• Het waterschap zorgt o.a. voor veilige dijken. Archieffoto: Cees van der Wal

Waterschapslasten stijgen 1 euro per maand

regio • Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland heeft vrijdag de begroting voor 2021 definitief vastgesteld. Voor huishoudens stijgen de waterschapslasten volgend jaar met circa 1 euro per maand.

In de begroting staat wat het waterschap in 2021 wil uitgeven en welke inkomsten er zijn. Voor huishoudens stijgen de waterschapslasten in 2021 met circa 1 euro per maand. Voor een huishouden nemen de waterschapslasten in 2021 toe met 3,2% ten opzichte van 2020. De stijging is naast de prijs- en loonontwikkeling een rechtstreeks gevolg van de maatregelen die Waterschap Rivierenland neemt ter bescherming tegen overstromingen en het zorgen voor voldoende en schoon water in het rivierengebied en de toegroei naar een kostendekkende belastingopbrengst.


Met de opbrengst van de waterschapsbelasting voert het waterschap een aantal vitale taken uit om het rivierengebied veilig en leefbaar te houden. Zo zorgt Waterschap Rivierenland bijvoorbeeld voor veilige dijken. Zonder dijken staat het rivierengebied regelmatig onder water. Daarom ligt de prioriteit van het waterschap bij de bescherming van het gebied tegen hoogwater op de rivieren en het beperken van de gevolgen van overstromingen. De komende jaren vraagt dat om forse investeringen in onze rivierdijken, zodat die voldoen aan de nieuwe normen. De projecten maken onderdeel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Ook zorgt het waterschap voor voldoende en schoon grond- en oppervlaktewater. Om wateroverlast of -tekort te voorkomen investeert het waterschap onder meer in de verbreding van sloten, waterberging en waterbuffers en in het onderhoud aan stuwen en gemalen. Daarnaast neemt het maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, zoals een natuurvriendelijke inrichting van sloten, de aanleg van vispassages, en zet het in op het terugdringen van vervuilende stoffen in het water. Het waterschap zorgt ook voor het transport en zuiveren van afvalwater. De komende jaren investeert het in centralisatie van de rioolzuiveringsinstallaties en in energiebesparende technieken om in 2030 energieneutraal te zijn.