• Bastiaan Snoek en Paula Jorritsma.
• Bastiaan Snoek en Paula Jorritsma.

Zo’n 350.000 euro nodig om plan uit te voeren

'Overdragen aan onze erfgenamen'

werkendam • Dat gebeurde vorige week woensdag door het demonteren van de staartbalk van de molenkap. Naar verwachting zijn de restauratiewerkzaamheden voor de zomer afgerond. Enkele jaren geleden is gebleken dat de fundering van Vervoorne Molen is verzakt. Voor het behoud en in werking houden van de molen is daarom funderingsherstel noodzakelijk.

Het bestuur van de Molenstichting Het Land van Heusden en Altena heeft een herstelplan met kostenraming laten opstellen. Er is zo’n 350.000 euro nodig om dit plan uit te voeren.


In het afgelopen jaar zijn bij overheden en fondsen verzoeken ingediend om financieel bij te dragen. Het bestuur van de molenstichting is erg verheugd dat in 2020 voldoende geld is ontvangen en toegezegd om het restauratiewerk uit te voeren. De belangrijkste en grootste geldgever is de provincie Noord-Brabant bij wie een aanvraag is gedaan voor een bijdrage vanuit de provinciale subsidieregeling Cultureel Erfgoed Noord-Brabant. Dit verzoek is eind vorig jaar reeds gehonoreerd en de molenstichting ontvangt van de provincie 70 procent van de geraamde kosten.


De overige 30 procent kan worden bekostigd uit toezeggingen van de vereniging De Hollandsche Molen (Molenfonds), het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Altena. Ook de molenstichting zelf zal nog een bescheiden bedrag voor haar rekening nemen.


Werelderfgoedlijst

“Het molenaarsambacht staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco”, zegt wethouder Jorritsma.


“Dankzij de passie en inzet van de vrijwillige molenaars en bestuurders van onze molenstichting kunnen we dit erfgoed overdragen aan de kinderen, onze erfgenamen. Om de stenen in stand te houden dragen we als gemeente vanzelfsprekend ons steentje bij. We zijn ook in het bijzonder content met de steun van de provincie Brabant, die laat zien dat zij onze molens waardeert.” Molenstichting Het Land van Heusden en Altena is eigenaar van negen historische windmolens: zes watermolens en drie korenmolens.


Vrijwillige molenaars beheren de molens en ontvangen regelmatig bezoekers en schoolklassen. Een van de zes watermolens is de Vervoorne Molen bij Werkendam. Dirk de Ruiter is de molenaar op deze molen. Op de locatie van de Vervoorne Molen stond omstreeks 1550 een wipwatermolen. Deze is vermoedelijk omstreeks 1700 vervangen door de huidige molen. Tot de ruilverkaveling in de jaren 60 van de vorige eeuw heeft de molen gefunctioneerd. Door het toenmalige waterschap werd met de molen het waterpeil in de polder beheerd.


39 watermolens

Tot in het begin van de 20e eeuw stonden er in het gebied Altena 39 watermolens. Deze watermolens vervulden een zeer belangrijke rol bij het waterbeheer in het gebied. De Vervoorne Molen is een van de zes watermolens die nog over zijn gebleven.


Altena ligt in het hart van het rivierengebied en kent een historie van strijd tegen het water. De nu nog bestaande watermolens vormen een belangrijk deel van dat verhaal. Ze maken deel uit van het cultureel erfgoed in de gemeente Altena. De molens hebben een iconische betekenis en zijn bakens in het prachtige rivierenlandschap.


Molenstichting

Molenstichting Het Land van Heusden en Altena heeft als doel de instandhouding van de molens in goede maalvaardige staat. Door jaarlijks de vooraf opgestelde onderhoudsprogramma’s uit voeren wordt de molen in een maalvaardige staat gehouden.


Het geld dat daarvoor nodig is, wordt verkregen uit jaarlijkse bijdragen van het Rijk, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Altena.
Daarnaast ontvangt de stichting ook gelden van de Vrienden van de molen en soms eenmalige particuliere giften.


q molensheusdenenaltena.nl