• Op het Willem van Oranje College worden leerlingen echt gezien.
• Op het Willem van Oranje College worden leerlingen echt gezien.

School met ambitie

'Alle ruimte om talent te ontwikkelen'

wijk en aalburg • Het Willem van Oranje College staat voor een veilige, leuke en ook een ambitieuze school, waar aandacht is voor de leerling. Daarnaast wordt de samenwerking gezocht met het bedrijfsleven in Wijk en Aalburg en omgeving. Op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg gaan ze verder. Ook op de mavo doen ze aan leren en ervaren. De mavo is een theoretische opleiding, die leerlingen voorbereidt op het hogere niveau van de mbo-opleidingen. Ook kunnen ze na de mavo naar de havo gaan en vervolgens de stap naar het hbo maken.

Het Ministerie van Onderwijs heeft bepaald dat in 2024 het vmbo-onderwijs anders wordt ingedeeld. De komende jaren worden de gemengde leerweg (GL) en de theoretische leerweg (TL) van het vmbo samengevoegd tot één nieuwe leerweg. Binnen deze nieuwe leerweg volgen alle leerlingen een praktijkgericht programma en sluiten dat af. Het Willem wacht niet af tot 2024, maar de school is meteen van start gegaan met de nieuwe leerwegroute. In deze nieuwe leerweg volgen de mavo-leerlingen (GL en TL), ongeacht hun doorstroomwens, een praktijkgericht programma. Hierdoor kunnen leerlingen na hun zogenoemde 'Mavo Extra-opleiding' een nog betere aansluiting richting het mbo ervaren.


Volgende stap

Leerlingen krijgen een dagdeel praktisch onderwijs, zodat ze nog beter worden voorbereid op de volgende stap in hun leven, vertelt Huib van der Steen, teamleider Mavo Extra op 'het Willem'. “In deze regio bieden wij een unieke Mavo Extra-opleiding aan. Uniek, omdat je extra praktijkuren krijgt en kunt kiezen uit drie praktische leerroutes: techniek, zorg en welzijn en business. Hierdoor sluit de mavo-opleiding veel concreter aan bij de zoektocht van leerlingen naar hun eigen talenten. Ze leren door te ervaren wat bij hen past, wat hun interesse heeft en waar ze goed in zijn. Daar zijn we als school echt goed in. Leerlingen zien en hen helpen bij hun eigen talentontwikkeling. De nieuwe naam Mavo Extra staat voor de drie profielen, maar ook voor de excellente manier waarop hier onderwijs wordt gegeven.


In het derde en vierde jaar van de mavo lopen leerlingen ook stage, waardoor ze goed kunnen ervaren wat bij hen past. Hierdoor maken leerlingen makkelijk de keuze voor hun vervolgopleiding, de volgende belangrijke stap in hun schoolcarrière. Het is nieuw op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg dat leerlingen zelf een deel van hun lestijd kiezen en invullen. Dat sluit helemaal aan bij de visie van de school. “In de brugklas kies je op onze school al extra vakken waar je in zou willen uitblinken", zegt Van der Steen Alle leerlingen zijn verschillend en hun unieke talenten kunnen ze hier verder ontwikkelen met een vak dat het beste bij hen past. Dit doen we natuurlijk niet alleen op de mavo, maar ook de havo- en vwo-leerlingen bieden we alle ruimte om hun talenten te ontwikkelen.” Zo biedt de school bijvoorbeeld extra lessen sport, zodat leerlingen nog meer te bewegen en nieuwe sporten, zoals waterpolo of klimmen kunnen ontdekken. Voor de creatievelingen zijn er extra artlessen, waar de verbinding maken tussen hoofd, hart en handen centraal staat. Het Willem biedt ook extra techlessen aan voor jongens en meiden die van onderzoeken, ontwerpen en ontdekken houden.


Patrick Monteau is mentor van een mavo-klas op het Willem van Oranje College. Hij vertelt: “Mavo-leerlingen zijn spontaan en sociaal. Ze willen echt leren om iets te bereiken. Als mentor begeleid ik de leerlingen die hier in het eerste jaar op de Mavo Extra beginnen. In de eerste weken maken ze kennis met klasgenoten. Op het Willem word je echt gezien. We zijn er voor leerlingen en bieden een luisterend oor. Daarmee zijn we meer dan alleen een onderwijsinstelling. We geven echt om onze leerlingen en we zijn er voor hen.”


q www.willemvanoranjecollege.nl