Milieustation Hank gaat dicht

hank • Het college stelt de gemeenteraad van Altena voor om het milieustation in Hank te sluiten. Aanpassingen aan de wetgeving voor dit station zijn duur, de grond kan op een goede manier voor andere bestemmingen worden gebruikt en Altena is goed te bedienen met twee volwaardige milieustations. De afgelopen maanden is dit ook in de praktijk gebleken, aldus het college in een persbericht. Op het milieustation in Hank konden inwoners alleen groenafval, hout, metaal, puin en restafval brengen, één ochtend per week. Omdat ander afval niet gescheiden kon worden ingeleverd, belandden veel materialen bij het restafval, constateert het college. "Landelijk en ook in Altena is het streven zoveel mogelijk restafval te voorkomen. Daarom moeten inwoners op een milieustation al hun afval gescheiden kunnen aanbieden. Om dat mogelijk te maken zou het milieustation in Hank moeten uitbreiden. Door ruimtegebrek kan dit niet. Bovendien vindt het college drie volwaardige milieustations voor Altena te veel van het goede”, staat te lezen.

Jammer

"Ik begrijp heel goed dat veel inwoners van Hank en Dussen het jammer vinden dat het milieustation dicht gaat”, zegt wethouder Roland van Vugt. "We zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan en hebben naar het hele pakket milieustations gekeken. Gemiddeld bezoeken inwoners tweemaal per jaar een milieustation. Het is wat verder rijden naar Werkendam of Giessen, maar daar staat ruime dienstverlening en betere afvalscheiding tegenover. Wel staat het college open voor initiatieven, waardoor het inleveren van groen dichter bij huis kan plaatsvinden.”

Met het voorstel om het milieustation in Hank te sluiten, stelt het college voor om de dienstverlening in Giessen en Werkendam te verbeteren. Zo worden om wachtrijen te voorkomen de openingstijden van de twee milieustations op elkaar afgestemd. Verder wordt het terrein zodanig aangepast dat er een scheiding komt tussen gratis afval en afval waarvoor betaald moet worden. Alleen betaald afval hoeft gewogen te worden. Ook kunnen inwoners straks betaald afval afrekenen aan een betaalzuil.

De gemeenteraad moet nog wel een besluit nemen over het voorstel.