• Erik van der Kamp met Luca Westerlaken, de schrijver van dit artikel.
• Erik van der Kamp met Luca Westerlaken, de schrijver van dit artikel.

Erik van der Kamp

‘Het is een soort knutselen’

Erik van der Kamp is dierenarts en tandheelkundig specialist in het Evidensia Dierenziekenhuis in Waalwijk. Tandheelkunde bij dieren is maar een heel klein deel van de opleiding van dierenartsen. Daarom is het nodig dat een dierenarts, wil hij of zij tandheelkundige ingrepen bij huisdieren goed uitvoeren, daarvoor een extra opleiding volgt. Maar wat houdt tandheelkunde bij dieren precies in?

Tot zo’n 30 jaar geleden werd een gebit vol met tandsteen en ontstekingen bij een dier als iets normaals beschouwd. Maar toen men begon in te zien dat een schoon en gezond gebit ook bij dieren een belangrijke voorwaarde was voor een gezond en lang leven, is tandheelkunde steeds belangrijker geworden. Tandheelkunde is noodzakelijk als een dier een afwijking aan het gebit heeft en daar last van heeft. Als een dier last heeft van zijn gebit kan het ons niet vertellen wat er aan de hand is.

Meestal wordt een gebitsprobleem ontdekt als een baasje merkt dat het dier slecht of zelfs helemaal niet eet. Als je een handige dierenarts hebt, kan die een relatief eenvoudig op te lossen probleem aan een gebit nog wel eens zelf behandelen. Maar meestal wordt een dier met gebitsproblemen doorgestuurd naar een specialist in het dierenziekenhuis, omdat een specialist heeft doorgeleerd op een bepaald gebied en dus veel meer ervaring heeft op dat gebied. Een andere reden is ook dat in het ziekenhuis meer instrumenten en middelen beschikbaar zijn.

Huisarts en ziekenhuis

Volgens Erik van der Kamp kun je het vergelijken met de huisarts en het ziekenhuis, waarbij in zijn geval de dierenarts het spreekuur doet. Ernstige of bijzondere gevallen worden dan, net als bij mensen, doorverwezen naar een specialist. "Al zo'n 35 jaar doe ik mijn werk met veel plezier'', zegt Van der Kamp. Zijn grote liefde voor dieren heeft hij al zijn hele leven. Hij wist al van jongs af aan dat hij dierenarts wilde worden. Hij is de opleiding diergeneeskunde gaan doen en is dierenarts geworden. In zijn beginjaren als dierenarts was de opleiding voor gezelschapsdieren en voor vee nog niet gescheiden. Later werden dat twee aparte richtingen. Toen Erik de keuze moest maken, heeft hij ervoor gekozen om verder te gaan met gezelschapsdieren. Hij heeft een aantal jaar als dierenarts gewerkt bij een kliniek in Waalwijk. Hij kon zich gaan specialiseren en heeft de keuze gemaakt om dat te gaan doen op het gebied van tandheelkunde, zodat hij zich kon uitleven in dat wat hij leuk vond.

Creatief denken en met zijn handen werken. Het werk is elke dag weer verschillend, omdat iedere patiënt op een andere manier geholpen moet worden. Als je redelijk handig bent en graag met je handen werkt, is het een soort van knutselen", aldus Van der Kamp. Op de afdeling tandheelkunde komen patiënten vaak na twee of drie weken terug voor de controle. "Het is altijd mooi om te zien dat zo’n beestje zich weer beter voelt", zegt de specialist tevreden. Als je dan van de eigenaar hoort dat het dier weer meer energie heeft en zich weer normaal gedraagt, dan word je er elke keer aan herinnerd waarvoor je dit werk bent gaan doen. In sommige gevallen blijkt na de operatie dat het toch niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, dan wordt gekeken of er toch nog iets aan te doen is. In het ergste geval gebeurt het dan wel eens dat een kies alsnog moet worden getrokken. "Dat is natuurlijk niet wat we willen, maar soms gebeurt het. Maar als dat het ergste is, lig ik daar niet van wakker", zegt Van der Kamp. "In uitzonderlijke gevallen komt het wel eens voor dat een dier de operatie niet overleeft. Als het niet goed afloopt met een dier, betreft dat meestal een oudere patiënt die een ziekte onder de leden heeft. We weten dan dat het risico op complicaties tijdens de narcose groter is, maar soms moet je wel, omdat een dier kiespijn heeft. Het is heel vervelend als je dan de mensen het slechte nieuws moet vertellen, maar dat komt wel eens voor en daar moet je mee kunnen omgaan", zegt Van der Kamp. Kortom, tandheelkunde bij dieren is het verhelpen van alle afwijkingen die voorkomen aan de tanden van dieren. Soms kan een relatief eenvoudig te verhelpen probleem door de dierenarts zelf worden opgelost, maar in de meeste gevallen wordt een patiënt doorverwezen naar een specialist die meer kennis en ervaring heeft op het gebied van tandheelkunde. Tandheelkundige ingrepen gebeuren dan ook eigenlijk altijd in een dierenziekenhuis, daar zijn namelijk alle benodigde instrumenten en middelen aanwezig.

'Het is altijd mooi om te zien dat zo’n beestje zich weer beter voelt'