• Burgemeester Egbert Lichtenberg.
• Burgemeester Egbert Lichtenberg. Foto: Antonette de Groot

Een onderonsje met de burgemeester van Altena

'Een mooie gemeente'

Op 1 januari 2019 was het zover. De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem werden samengevoegd tot één gemeente Altena. Uit dertien sollicitanten werd voormalig directeur van de gemeenschappelijke regeling WAVA/MidZuid Egbert Lichtenberg benoemd tot nieuwe burgemeester.

Egbert Lichtenberg studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit van Twente, waar hij zijn doctoraal behaalde. Hij werkte bij verschillende gemeenten, voordat hij in 2007 als puinruimer aan de slag ging bij WAVA/MidZuid in Oosterhout, een voorziening voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf verkeerde destijds in grote financiële problemen. Lichtenberg reorganiseerde het werkbedrijf en bracht rust en stabiliteit in de organisatie. Het was nooit zijn ambitie om burgemeester te worden. Maar toen de vacature voor burgemeester van de nieuwe gemeente Altena voorbij kwam, aarzelde Lichtenberg geen seconde. Op dat moment nog woonachtig in Papendrecht, trok hij de stoute schoenen aan en solliciteerde naar de functie. In het diepste geheim, want solliciteren naar de functie van burgemeester is niet iets wat je meteen met iedereen deelt. Alleen zijn ouders en zijn partner waren op de hoogte. Later, toen hij werd benoemd, werden ook de beide dochters van het echtpaar Lichtenberg geïnformeerd. “Alles wat Holland en Brabant samen te bieden hebben, vind je terug in Altena”, aldus de burgemeester.

Sleeuwijk

De keuze om in Sleeuwijk te gaan wonen heeft de burgemeester samen met zijn gezin gemaakt. De jongste dochter wilde graag dicht bij haar nieuwe middelbare school wonen, de oudste dochter dichtbij het openbaar vervoer om naar Breda te kunnen reizen. Ook de echtgenote van Egbert is blij met de locatie, omdat Sleeuwijk vlak naast de snelweg ligt, zodat zij makkelijk naar haar werk kan rijden.

Egbert Lichtenberg heeft de nodige ervaring meegebracht naar Altena. Met werkervaring binnen diverse gemeenten en politiek actief voor het CDA, is hij een mooie aanwinst voor de nieuwe gemeente. Als voorzitter van de gemeenteraad ziet Lichtenberg toe op het democratisch proces. “Het is belangrijk om de integriteit te waarborgen. Mensen moeten van de overheid op aan kunnen.” Als voorzitter van het college van burgemeester en wethouders, het dagelijks bestuur van de gemeente, is hij o.a. eindverantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Eén van de problemen, het terugdringen van alcohol en drugs in de gemeente Altena, kan volgens de burgemeester bereikt worden door ervoor te zorgen dat jonge mensen er niet door verleid worden.

Veel inwoners hebben al kennis mogen maken met de nieuwe burgervader. Hij bezocht al diverse echtparen die 50 jaar of langer gehuwd zijn. “Mooi om deze mensen te ontmoeten en hun levensverhaal te horen.” Het burgemeesterschap is een mooi vak en zoals bij iedere functie zijn er uitdagingen. Als burgemeester is Lichtenberg de hele dag bezig met dilemma’s, de belangen tussen mensen afwegen. Als publiekelijk persoon heeft hij er bewust voor gekozen om niet op Facebook of Twitter te gaan. De huidige generatie kijkt op zich positief naar de wereld, maar er wordt soms ook teveel geoordeeld over wat er op social media gepost wordt. Op dit moment is er de problematiek rondom het coronavirus. "Ook in Altena zijn er veel mensen getroffen door het virus." De burgemeester moet verantwoording dragen en erop toezien dat iedereen de regels naleeft. Er zijn zorgen om bedrijven, om de horeca, gaan zij het financieel redden? Maar ook voor jongeren is het een lastige situatie. Degenen die voor de zomervakantie hun diploma behaalden hadden geen normale diploma-uitreiking en geen examenfeestjes of zomerfestivals. Ze begonnen onlangs aan een nieuwe studie, zonder introductieweek waarin je nieuwe mensen kunt ontmoeten, een enorme domper voor veel jongeren. Maar vanuit zijn verantwoordelijkheid als burgemeester probeert Lichtenberg zijn steentje bij te dragen en de pijn voor hen te verzachten.

'Altena heeft nog meer kansen om samen te werken'

“Corona gaat gelukkig ook veel moois opleveren. Er is digitaal veel mogelijk, er wordt thuis gewerkt, de CO2 uitstoot is door het thuiswerken verminderd. Als mensheid zijn we in staat om ons gedrag aan te passen.”

Als burgemeester van Altena heeft Lichtenberg nog wel wat te wensen. “Altena is een mooie gemeente en het is goed als de inwoners dat ook zo ervaren. Dat de gemeentelijke organisatie professioneel is en dat er goede dienstverlening voor de mensen klaar staat. Daarnaast moeten de 21 kernen ook de ruimte voelen en krijgen om een eigen samenleving te kunnen zijn en zelf dingen te kunnen invullen. Naar deze nieuwe vorm van besturen vanuit de overheid is de gemeente ook nog zoekende. Daar ligt een mooie uitdaging. Daarnaast ligt Altena prachtig, aan drie provincies. Altena moet kansen zien om meer met andere gemeenten samen te gaan werken.”

TikTok

De in Uden geboren Lichtenberg is meer dan burgemeester alleen. Met zijn 53 jaar, jong van geest én lijf, speelt hij in zijn vrije tijd volleybal op competitief niveau en leert hij van zijn dochters nieuwe socialmedia-apps, zoals TikTok, te gebruiken. Het gezin en vrienden zijn erg belangrijk voor hem.

Kortom, de inwoners van de gemeente Altena mogen blij zijn met de nieuwe burgemeester, die niet voor, maar tussen de mensen staat en die zich inleeft in de normen en waarden van Altena en zich enorm betrokken voelt bij de streek.