• Ook Sleeuwijk-Woudrichem werd zaterdag zonder publiek gespeeld.
• Ook Sleeuwijk-Woudrichem werd zaterdag zonder publiek gespeeld. Foto: JAN NOORLANDT

Spookderby op De Roef

'Het was meer een schaakspel'

sleeuwijk • De wedstrijd op De Roef eindigde in 2-1. Terwijl in de kleedkamer van Sleeuwijk de uitgelaten stemming heerste van de overwinnaars, heerste er bij Woudrichem een grafstemming met de nederlaag in de spookachtige burenruzie. Het feestgedruis bij Sleeuwijk strooide nog wat extra zout in de wonden bij Woudrichem. “Dit doet wel pijn. Wij zitten hier een biertje te drinken en zij zitten met de muziek aan. Helaas”, somberde Woerkumer Tim Saaman. “Ik durf niet eens op mijn telefoon te kijken. Dat doe ik straks wel.” Saaman, die een kapperszaak heeft in Sleeuwijk, zat even niet op nog meer hoon te wachten. “De eerste helft was heel slecht van ons. De tweede helft pakten we het wel goed op, maar de bal wilde er niet in”, keek Saaman met een slecht gevoel terug op de derby. Het decor waarin de wedstrijd gespeeld werd zonder publiek, kon hem ook niet bekoren. “Dat je zo een derby moet spelen is wel jammer. Je weet dat er heel veel mensen via de livestream op internet kijken, maar dat voel je in het veld niet.”

Bij aanvang probeerden supporters van beide kampen de publiekloze derby nog wat cachet te geven met spetterend vuurwerk bij de weg naast de tribune. Scheidsrechter Aad Hilgersom moest de wedstrijd zelfs even onderbreken, omdat niemand meer een hand voor ogen zag door de witte en groene massa rookwolken op het veld. Het donkere en regenachtige weer werkte ook niet mee en dus gingen de lampen aan.


In het veld was het meteen vuurwerk, nadat Danny Schaap van Woudrichem fel doorging op keeper Martijn Verhoeven. De aanvoerder mocht niet klagen dat het bij een gele kaart bleef. Vervolgens schrok Woudrichem op met de 1-0 na een kwartier van Sleeuwijk. Jeffrey Molhoek won het kopduel van de langere Corné Nijhof en kopte de bal over keeper Aljan Dekker tegen de netten. Het vroege opkikkertje verleidde Sleeuwijk meteen tot meer.


Binnen no time lag ook de 2-0 in het Woerkumse net. Het was opnieuw Jeffrey Molhoek, die de 2-0 aantekende.


Tandje bij

Na de rust schakelde Woudrichem wel een tandje bij. Pas twintig minuten voor tijd lukte het om de Sleeuwijkse vesting een keer te doorbreken. De voorzet van Stefan de Bok was op maat en Yoeri Duyzer kopte de 2-1 binnen. Daar bleef het bij. Woudrichem kon de wonden gaan likken en Sleeuwijk kon spits Molhoek met zijn twee treffers bedanken. De eerste winst van het seizoen was een feit. “Lekker”, was de eerste reactie bij goudhaantje Jeffrey Molhoek. “Mooier kan echt niet. Het was jammer dat er geen publiek bij was. Dat had het nog mooier gemaakt. Maar ja, veel mensen zaten volgens mij thuis te kijken. Dat is ook mooi.”


Sleeuwijk smachtte naar een overwinning. “We hebben een hele goede voorbereiding gedraaid. We dachten dat we wel konden verrassen, maar als je dan de eerste twee wedstrijden verliest, dan is dit wel echt lekker. Wij hoefden ons ook niet op te laden voor de derby. Dat hoeft nooit tegen Woudrichem. Zeker als Sleeuwijkse jongen. Dit zijn toch de wedstrijden waar voor je op voetbal zit.”


Ook trainer Antoine van Pelt was een en al blijheid. “Het was meer een schaakspel dan een echte derby. De momenten die je krijgt moet je pakken en dat deden we goed. We kregen het nog even moeilijk, maar dat we deze wedstrijd over de streep trekken is wel lekker. Dat heeft deze jonge ploeg wel nodig. Dat we zonder publiek moesten spelen was vervelend. Normaal is er een entourage van 700 of 800 mensen. Daar doe je het voor. Je kan eigenlijk niks vieren en je mag nog geen meter van elkaar staan. Alles er omheen is eigenlijk niet leuk. Voor niemand. Maar goed, daar heeft heel het land mee te maken. Dat we deze wedstrijd binnen slepen is toch wel lekker. Dan maar zonder publiek”, aldus de winnende trainer Van Pelt van Sleeuwijk.


Nico van Es