• Vogeltrekteller Jan Willem den Besten.
• Vogeltrekteller Jan Willem den Besten.

Beleef de vogeltrek op de Groesplaat

woudrichem • Een trektelteam van Altenatuur doet zaterdag samen met Vogelbescherming Nederland mee aan de internationale vogeltrekteldag Euro Birdwatch.

In 40 landen in heel Europa worden deze zaterdag 3 oktober trekvogels geteld. In Nederland gebeurt dit op meer dan 150 telposten. Het team staat om 7:00 uur bij telpost De Groesplaat in Woudrichem. Er wordt geteld tot ongeveer 15:00 uur. Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 van meest getelde trekvogels bekend. De locatie: Vanaf de vogelkijkhut Het Vinkennestje bij Oudendijk kunnen mensen de Groesplaat oplopen. De trekkers staan links van het voetpad dat richting het strand loopt. Let op: Vanwege corona is opgeven verplicht, dit in verband met het maximaal aantal deelnemers bij de telpost. Geef je daarom tijdig op, ook hoe laat je denkt te komen. Opgeven kan via jwdenbesten@gmail.com. Het najaar is dé tijd van het jaar om naar buiten te gaan en vogels te zien trekken, soms in grote aantallen. Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden en het oosten komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Bij wat tegenwind uit zuidelijke richtingen en bewolking kan je ze het beste spotten, vaak in grote groepen.

Kan je niet op 3 oktober? Vogeltrekteller Jan Willem den Besten telt dit najaar van eind augustus tot en met eind november langs de Merwededijk. Hij is er regelmatig in de ochtend te vinden, kijk gerust eens spontaan mee. Vorig jaar werden 824.000 vogels in Nederland geteld tijdens Euro Birdwatch.