• Herman Brouwers, Metje de Ruiter en Leen van der Pol van Ouderen vereniging De Gouden Jaren.
• Herman Brouwers, Metje de Ruiter en Leen van der Pol van Ouderen vereniging De Gouden Jaren. Foto: Marijke Verhoef

'Het blijft onwezenlijk deze situatie, je kan niets doen'

Vijftig jaar De Gouden Jaren

genderen • "We hadden alles al geregeld. Op 20 mei bestonden we precies vijftig jaar, dat zouden we vieren met een groot feest met entertainment op 15 mei. We hopen dit feest nu volgend jaar te kunnen vieren", zegt voorzitter Herman Brouwers.

Het dagelijks bestuur komt op een zonnige ochtend bijeen voor een vergadering en interview in de tuin van de voorzitter. Op ruime afstand van elkaar zitten ze met papieren in de hand aan tafel. Kunnen we alweer iets organiseren? Dat is de grote vraag. Een positief antwoord komt er deze ochtend nog niet.


"Het is zo onwezenlijk. Je wil wat doen, maar je kan vooralsnog niks. We hebben immers te maken met een hele kwetsbare doelgroep", zegt Brouwers. Secretaris Metje de Ruiter vult aan: "Wanneer we de activiteiten oppakken, moet het ook echt weer gezellig kunnen zijn. Als mensen op anderhalve meter afstand van elkaar moeten blijven, lukt dat niet. Mensen kunnen elkaar niet goed verstaan met die afstand. We merken dat er ook veel angst is. Veel ouderen durven nog niet op stap te gaan. En je moet er toch niet aan denken dat je een activiteit hebt georganiseerd en er blijkt achteraf een coronabesmetting te zijn?"


Huisbezoekjes

Om de leden toch een hart onder de riem te steken, houden de zeven bestuursleden 'hun wijk' goed in de gaten. Ieder bestuurslid heeft een tiental leden onder zijn hoede. Ze brengen de informatiebrieven van de vereniging bij deze leden, sturen een kaartje bij verjaardag of ziekte en brengen zo nu en dan een bezoekje. "Dat waarderen mensen enorm. Het is voor onze leden een best eenzame tijd. Ze zitten veel thuis, kunnen nergens naartoe en ontvangen minder bezoek", signaleert De Ruiter.

Jubileumcadeau

Mede daarom werd er razend enthousiast gereageerd op het jubileumcadeau dat alle leden deze zomer kregen. Het bestuur had voor het jubileumfeest van 20 mei een stoffen tasje laten bedrukken en gevuld met een notitieboekje, pen en snoeppotje van De Gouden Jaren. Dit tasje hebben de zeven bestuursleden bij alle leden thuis gebracht.


Brouwers: "We sturen de leden ook af en toe een brief, om te laten weten wat er speelt. We vragen mensen daarin ook om het ons te laten weten als er iets is. Dan kunnen wij wat voor ze doen. Het is fijn als iemand bijvoorbeeld belt om te vertellen dat er een operatie aan komt. Dan kunnen wij daar aandacht aan geven via een kaartje, bloemen of een bezoekje. Daar zijn we ook voor als vereniging. We ontvingen laatst ook een gedicht van de buschauffeur van onze reisjes, die brief sturen we natuurlijk ook naar alle leden."


De Gouden Jaren werd op 20 mei 1970 opgericht. De ouderen vereniging telt nu 105 leden uit Genderen en omgeving. De jongste is 62, de oudste 100. Nog altijd is de vereniging zelfstandig. Penningmeester Leen van der Pol: "We zijn niet bij de ANBO of PCOB aangesloten, we doen alles zelf. Wij zien in deze organisaties geen meerwaarde, je hebt enkel de nadelen van de hoge contributie. Door zelfstandig te blijven kunnen we de contributie laag houden."

Dit jaar zijn de nieuwjaarsreceptie in januari en de erwtensoepmiddag in februari nog gehouden, sindsdien ligt de vereniging stil. Normaliter houden ze iedere maand minstens één activiteit. Variërend van een lezing of spelletje in het dorpshuis, tot een bedrijfsbezoek of excursie. Bijzonder is ook altijd het jaarlijkse reisje; een midweek in juni. Zo'n 25 leden gaan dan met zijn allen een midweekje op vakantie.

In de winter is er meestal in september nog een dagtocht, in oktober een spreker, in november een foto-avond met diashows van de uitjes en vakantie en dan in december het kerstdiner. Welke activiteiten dit jaar nog door zullen gaan, durft het bestuur niet te zeggen. Wanneer hierover meer bekend is, worden de leden per brief geïnformeerd.