• De Merwedebrug werd donderdag ook gekoeld vanaf een boot naast de brug.
• De Merwedebrug werd donderdag ook gekoeld vanaf een boot naast de brug. Foto: Teus Admiraal

Merwedebrug centimeter ingekort

sleeuwijk • De Merwedebrug in de A27 zucht en steunt onder de hittegolf. Rijkswaterstaat houdt het wegdek nat en heeft de brug met een centimeter ingekort.

Dit gebeurde afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht. Het beweegbare deel van de brug is met een ruime centimeter ingekort, zodat deze bij uitzetting door de warmte niet klem komt te zitten. Dit heeft Rijkswaterstaat preventief gedaan, als aanvullende maatregel naast het koelen van de brug. Dit om schade aan de brug te voorkomen.


Sinds 6 augustus koelt Rijkwaterstaat vier stalen bruggen in Zuid-Holland preventief, waaronder de Merwedebrug. Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen koelt RWS bij voortdurende hoge buitentemperaturen de bruggen.

Hiervoor brengen ze met pompen en slangen water op de bruggen. Hiermee willen ze hinder voor (vaar)weggebruiker en schade aan de bruggen voorkomen. Bij de Merwedebrug wordt er ook een blusboot ingezet, die de brug vanaf de rivier nat maakt.


Water op de weg

Er golden geen aanvullende verkeersmaatregelen voor weggebruikers. Wel moest het verkeer rekening houden met water op het wegdek, waardoor de maximale snelheid is verlaagd. Via tekstkarren werd het wegverkeer hierover geïnformeerd. Het vaarwegverkeer kon gewoon doorgang vinden.


Fietsers

Voor de fietsers op de Merwedebrug Gorinchem heeft Rijkswaterstaat de waterslangen op het fietspad afgedekt met overrijdbare planken. Er werd met borden gewaarschuwd. Op de andere bruggen lagen de slangen buiten het bereik van het verkeer.


Aanvullende maatregelen

Rijkswaterstaat monitort alle bruggen gedurende de hitteperiode. Als het nodig is nemen ze aanvullende maatregelen zoals de korte afsluiting van de Merwedebrug.