• Adriënne Lub maakt bijzondere creaties met schelpen.
• Adriënne Lub maakt bijzondere creaties met schelpen. Foto: Marijke Verhoef

Atelier Schelpencreaties houdt open dagen op 14, 15, 20 en 21 augustus

'Ik lig soms wakker van alle ideeën'

almkerk • "Schelpen vind ik mijn leven lang al mooi. Ik heb ze altijd verzameld tijdens vakanties. Ik raapte ze op op stranden en kocht mooie exemplaren in strandwinkels. Het heeft me altijd gefascineerd. Ik wist dat ik er ooit wat mee zou gaan doen, nu heb ik er eindelijk tijd voor", vertelt Adrienne Lub uit Almkerk.

De geboren Duitse runde jaren lang het succesvolle vertaalbureau Crypto. De laatste tien jaar was het bureau in handen van haar dochter. Toen Adrienne in september vorig jaar besloot met pensioen te gaan, is het bureau gestopt. Adriënne meldde zich aan als taalvrijwilliger bij de bieb, zong bij twee koren en deed aan yoga. Ook vond ze een nieuwe hobby: schelpencreaties maken. Ze begon met een relatief eenvoudige schelpentaart, maar inmiddels maakt ze ook best ingewikkelde creaties. Eerst deed ze dat samen met een vriendin, maar sinds corona werkt ze alleen in het tot atelier omgebouwde kantoor aan huis.

De inspiratiebron is altijd de zee. De ene keer is het een bepaalde schelp, de andere keer een decoratief item zoals een fles, windlicht of krans waar ze iets moois omheen wil maken. "Ik haal mijn materialen overal vandaan. Omdat ik de werkstukken betaalbaar wil houden, zo tot maximaal 25 euro, moet ik zo goedkoop mogelijk inkopen. Ik ben dus altijd aan het koopjes jagen. Heel vaak weet ik vooraf nog niet waarvoor ik iets ga gebruiken, maar het komt vroeg of laat altijd van pas. Ik heb zoveel ideeën, ik lig er soms 's nachts wakker van", vertelt Adrienne in haar atelier aan huis. Overal om haar heen staan bakjes vol met materiaal, netjes gerangschikt. Van schelpen en zijden bloemen tot kralen, letters, zand en linten.


Vrolijk

In coronatijd was de hobby een welkome tijdbesteding. "Alles viel stil, ik heb echt een periode met mijn ziel onder de arm gelopen, zoals velen. Zo'n hobby is dan heel fijn. Als ik iets heb verzonnen en gemaakt, maakt mij dat vrolijk. Met je handen iets maken, dat geeft voldoening." Inmiddels heeft Adrienne een enorme voorraad decoratieve werkstukken. Van kransen en deco-taarten tot strandemmertjes en tafelstukken. Ze verkocht ze altijd op evenementen, maar die zijn door corona allen geannuleerd. Daarom houdt ze nu zelf open dagen waarop ze de creaties verkoopt. "Het zijn hele leuke cadeautjes, een duurzaam alternatief voor bloemen."


Open dagen

Op vrijdag 14, zaterdag 15, donderdag 20 en vrijdag 21 augustus houdt Adrienne van 10:00 tot 16:00 uur een open dag in haar atelier, Molenstraat 4 in Almkerk. "Ik wil iedereen wat afleiding bieden in deze saaie tijd, en ik hoop dat ik mensen blij kan maken met mijn creaties." Tijdens het bezoek worden alle coronamaatregelen nageleefd. Daarom worden bezoekers verzocht met maximaal twee personen te komen, zonder kinderen.