• Op zaterdag 25 juli rooiden de pachters van de Struikwaard de eerste aardappelen.
• Op zaterdag 25 juli rooiden de pachters van de Struikwaard de eerste aardappelen. Foto: Altenatuur

Strokenteeltproject Struikwaard bevordert kringlooplandbouw

Lekkere aardappelen uit eigen tuin

giessen • "We hebben nog diezelfde avond frietjes gebakken van de aardappelen. Het idee dat je ze zelf uit de grond hebt gehaald, is wel extra leuk", vertelt mevrouw Heurter uit Giessen.

Het project is een initiatief van de Agro-Natuurbeheergroep van Altenatuur, de Liniewerkers van Brabants Landschap, de Campus in Almkerk en Rens Kolf, pachter van de gronden in de Struikwaard bij Giessen. Hier ligt 19 hectare biologische landbouwgrond van het Brabants Landschap. Op een stukje van 1,25 hectare wordt het strokenteeltproject uitgevoerd; een idee van Johan Koekoek, secretaris van Altenatuur. Hij heeft ook de uitvoering gecoördineerd.


Biologisch

"We verlaten de monocultuur en hebben tarwe, bieten en aardappelen in stroken verbouwd. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. We hebben het land bemest met mest van Rens Kolf's koeien. De Liniewerkers, vrijwilligers van het Brabants Landschap, hebben de gewassen bijgehouden", vertelt penningmeester Erik Gouw.


De kleine hectare zomertarwe wordt geleverd aan de molenaar in Veen. De voederbieten zouden geleverd worden aan diverse particuliere paardenhouders in de regio, maar door droogte is de oogst verloren gegaan. Het strokenteeltproject heeft namelijk geen eigen pompwaterinstallatie waardoor de gewassen volledig afhankelijk zijn van de natuurlijke neerslag.


Sociale contacten

De aardappelen hebben de droogte goed doorstaan. Voor dit gewas besloot de projectgroep om de lokale bevolking te betrekken. Bewoners van de Maasdijk en omgeving konden voor 3,50 euro per vierkante meter een perceeltje aardappelen pachten. Uiteindelijk hebben dertig bewoners zich aangesloten, waaronder de familie Heurter. "Ik ben gek op alles waar biologisch voor staat. Ik kende buiten de buren nog niet zoveel mensen aan de Maasdijk, dus het leek me leuk om via dit project meer sociale contacten op te doen", vertelt Mevrouw Heurter. Dat is gelukt. Eind juli kwamen zo'n twintig deelnemers helpen met de oogst. "Het was heel gezellig, mijn dochter heeft meegeholpen. We waren zo klaar. Na afloop ben ik bij één van de andere deelnemers thuis nog even een drankje gaan drinken."

Het project, dat 5.000 euro won bij het Groenontwikkelfonds Brabant, gaat zeker verder. Erik Grouw wil de pachters er straks meer bij betrekken. "Dit is bij uitstek een project om mensen meer betrokken te maken bij de grond waarop ze wonen. Misschien dat we paar zaterdagen organiseren waarop we samen op het land werken", zegt Gouw. Mevrouw Heurter juicht dat toe. "Dat zou heel leuk zijn. Wij doen zeker te weten weer mee."